HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt har ett pris när hyresvärden renoverar

Skåne Önskas billig parkett? Då ska du bo i Lund. Billig porttelefon? Flytta till Malmö. Hem & Hyras undersökning visar på stora skillnader mellan olika orter.
Foto: Ingrid Sandsborg
Nyrenoverat. Vid genomgripande renoveringar som stambyten passar hyresvärden ofta på att slänga in helt nya badrum och kök. Betalar gör hyresgästerna.

När hyresvärdarna renoverar hamnar notan hos hyresgästerna. Exakt vilka förbättringar värden får ta betalt för och hur mycket det ska märkas på hyran är framförhandlat med Hyresgästföreningen.

Långa listor tar upp allt från jordade eluttag (en hyreshöjning på cirka 30 kronor per rum) till moderna bekvämligheter som spis med keramikhäll.

Läs ocksåEfter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första handKlara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

I Malmö kostar parketten 89 kronor i månaden medan de privata värdarna i Lund bara tar 60 kronor. Och hos LKF slipper du undan med 17 kronor.

Varför ska samma sak kosta olika mycket?

– Enhetliga listor hade kanske varit lättare men jag är inte säker på att det blivit bättre. Tvärtom går vi mot allt fler listor ju fler kommuner som tar fram en modell med enhetlig hyressättning. Det är hur modellen är uppbyggd som avgör hur mycket ett enskilt tillägg påverkar hyran, säger Joakim Lund, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Varje ort har unika förutsättningar vilket märks i listorna, menar han.

Listorna förhandlas om med jämna mellanrum. Just nu är det säkerhetsdörren som diskuteras. Hos de flesta värdarna i Skåne kostar den strax över en hundralapp i månaden.

– Säkerhetsdörren är kontroversiell. Det är många som tycker den är för dyr. Dörrarna har blivit mycket billigare att köpa in sedan tillägget infördes så den kostnaden vill vi förhandla ner, säger Joakim Lund.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

Och kostnaden för en hällspis vill Hyresgästföreningen ta bort helt.

– Det håller på att bli normal standard.

Hos kommunala LKF i Lund finns inga fasta prislistor. Här utgår man i stället från Lundamodellen som infördes förra året.

Hyreshöjningen be­räknas utifrån en sammanvägd bedömning av hur pass moderniserad en lägenhet blir.

– Varje modernisering får bedömas efter sina förutsättningar. Ju längre tid som förflutit sedan den senaste moderniseringen, desto större blir förbättringen och därmed hyreshöjningen, säger Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.

En som är kritisk till hur listorna tillämpas är hyresgästen Claes Sjöberg i Malmö. Han menar att värden kan plocka ut alla de delar som kostar lite att utföra men ger mycket pengar i form av höjd hyra. I hans hus vill värden HSB Sundsfastigheter höja hyran med nästan 70 procent efter renovering.

– Hos oss har HSB maxat precis allt för att kunna höja hyran så mycket som möjligt, säger Claes Sjöberg.

Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, betonar att det inte ska vara så enkelt som att alla standardhöjningar räknas samman.

– Vi har förbehållit oss rätten att se över hela bruksvärdet. Vi har en skyldighet att se till att hyran inte springer iväg när man gör många olika förändringar. Ju fler saker desto viktigare att en förhandlare tittar på hyran totalt så att den blir rimlig.

Månadskostnad för olika standardtillägg
Malmö Lund samt övriga orter i södra Skåne Kommunala LKF i Lund*
Parkettgolv sovrum 89 60 17
Säkerhetsdörr 106 108 63
Tvättmaskin 173 176 115
Porttelefon 44 57 39
*Exempel beräknat på en lägenhet med 3 rum och kök från 1960. Bedömning med Lundamodellen som grund  påverkas av byggår, lägenhetstyp och storlek. Tvättmaskin ligger utanför Lundamodellen. Hyreshöjningen för den är för närvarande 115 kr.
Läs också Planen för billig renovering havererade vid första försöket Värden stoppade renoveringen - Johanna och Christoffer har levt utan toa i fyra månader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.