Annons

Almedalen: Segregationsdebatt utan svar

Nyheter Hyresgästföreningens andra debatt under torsdagen tog upp de ökade klyftorna i Sverige. Men det var en debatt som bjöd på få förslag till konkreta lösningar.​

​Det var i söndags som Hyresgästföreningen presenterade sin rapport ”Sprickorna i fasaden”, en rapport som konstaterade att klyftorna ökar i Sverige.

Annons
Allt fler personer lever på socialbidrag och antalet hemlösa ökar i storstäderna.
Rapporten låg även till grund för torsdagens andra debatt i Almedalen i regi av Hyresgästföreningen.
I panelen fanns Sven Bergenstråhle från Hyresgästföreningen, Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje, Per-Olof Forsblom, ordförande i föreningen Sveriges socialchefer, Magnus Andersson, ordförande i centerns ungdomsförbund, Cuf, och Gudrun Schyman (fi).
 
Anders Lago konstaterade självkritiskt att hans eget parti inte gjort tillräckligt under sina år vid regeringsmakten och såg flyktingmottagandet som det stora problemet.
Kan vi inte erbjuda de flyktingar som kommer till Sverige en dräglig tillvaro, riskerar de att hamna i bidragsberoende och trångboddhet, enligt Anders Lago.
Magnus Andersson från Cuf såg en uppluckring av las, lagen om anställningsskydd, som en lösning på problemet, medan Gudrun Schyman förespråkade generella välfärdslösningar och ett genusperspektiv inom bostadspolitiken.
Kvinnor är nämligen i majoritet bland så väl bidragsberoende som ensamstående föräldrar, enligt Gudrun Schyman.
 
I övrigt kretsade debatten kring hur det ska bli fart på byggandet av nya hyresrätter, något samtliga deltagare såg som absolut nödvändigt att komma till bukt med de ökade klyftorna i samhället.
Någon lösning på det akuta problem som samhället står inför i dag, med drygt 20 000 hemlösa, var det dock ingen av deltagarna som kunde erbjuda.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.