HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åmålsvärden lovar runt – men håller tunt

Åmål Felen är åtgärdade säger hyresvärden. Visst har värden tapetserat, lagat några element och bytt golv. Men det är amatörmässigt gjort. Nu åläggs I&M Fastighets AB att betala 50 000 kronor i vite, samt hotas av ytterligare 25 000 om inte en rad fel åtgärdas i en annan av lägenhet i kvarteret i Åmål.
Foto: Kajsa Wedberg
I åratal har de boende kämpat för att få ordning i husen på Odengatan och Rösgatan i Åmål. Nu får de stöd av Hyresnämnden.

I åtskilliga år har hyreshusen på Odengatan och Rösgatan i Åmål varit kända på grund av misskötsel och brist på underhåll. Hem & Hyra har varit på plats flera gånger och träffat förtvivlade hyresgäster som vittnat om allt från mögel och vattenskador till vägglöss och farliga elkontakter.

 

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"
Hyresgäster har visat för Hem&Hyra hyr de tvingats bädda på golvet på grund av vägglöss. Husen i Åmål behöver renoveras och saneras.

Så sent som för ett år sedan hotades hyresvärden med ett vite på 100 000 kronor och lovade då krafttag för att hyresgästerna skulle bli nöjda. Värden sa då att takläggare var på väg, allt skulle bli så bra i det förfallna bostadsområdet mitt i Åmål.

Nu, ett år senare, svarar ägaren Mohammed Radjaian precis på samma sätt:

– Självklart ska vi åtgärda felen. Vi jobbar på, för att alla ska trivas och få det bra, men det är inte så lätt. Nu ska vi anlita en auktoriserad firma för att rätta till felen, säger han.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Men det sa du när vi ringde dig för ett år sedan, när hyresnämnden tagit beslut om vite om inte felen åtgärdades. Varför anlitade ni inte yrkesfolk redan då?

– Vi trodde att det skulle gå och att hyresgästen skulle bli nöjd, säger Mohammad Radjaian. Men idag har vi en firma på plats som ska börja arbetet.

Ni har ju haft flera år på er att åtgärda felen, varför just idag?

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

–Vi har gjort mycket, men det tar tid att helrenovera, säger han.

Samma dag som hyresnämndens beslut kommer om utdömt vite på 50 000 kronor har I&M Fastighets AB en auktoriserad byggfirma på plats, menar Radjaian.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att hyresvärden inte vidtagit någon åtgärd för att åtgärda en mängd brister. I flera fall har man gjort vissa reparationer, men inte fackmannamässigt. Bland annat har man istället för att slipa parketten i vardagsrummet, lagt in ett klickgolv, men då man inte lyckats få ihop delarna har man slagit så hårt på kanterna att de rest sig.

 

Strax innan hyresnämndens syn städades gårdarna på Odengatan och Rösgatan.

Hyresvärden har satt in en ny tvättmaskin i tvättstugan, men en annan maskin som sattes in i mars är trasig. Värden menar att hyresgästerna har förstört den genom att tvätta mattor i den. Hyresgästerna säger att den är för liten för att tvätta mattor i och att de mattor som ligger i tvättstugan förvaras där efter en större vattenskada i en lägenhet. Lägenhetsinnehavaren har ingen annanstans att lägga sina vattenskadade mattor.

Hyresnämnden anser att värden ändå gjort vissa förbättringar och jämkar vitet från 75 000 kronor till 50 000 i en av lägenheterna. I en annan ålägger hyresnämnden I&M Fastighets AB vid ett vite om 25 000 kronor att senast den 2 januari 2019 åtgärda en rad fel, totalt 15 punkter. Det står tydligt skrivet i beslutet att arbetena ska ske fackmannamässigt.

Vad gör att vi ska tro att ni åtgärdar felen den här gången, när ni inte gjort det tidigare?

Annons

– Jag kan inte bestämma att du ska tro på mig, men självklart ska vi att ordna allt. Och idag är byggfirman på plats.

Kommer ni att betala vitet, eller överklaga?

– Jag har inte sett beslutet, så jag vet inte. Men vi ska åtgärda felen, säger Mohammad Radjaian.

När kommer hyresgästerna att kunna vara nöjda på Rösgatan och Odengatan i Åmål?

– Jag vet inte riktigt. Det är mycket att göra.

 

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.