HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anmälde värden – sedan stal hon alla vitvaror

Kista Först anmälde kvinnan sin hyresvärd för ockerhyra – och fick tillbaks 52 000 kronor. Sedan stal hon vitvarorna och är nu själv dömd att betala tillbaks närmare 30 000 kronor. 

Att andrahandshyresmarknaden kan vara en skum business är allom bekant. Ockerhyror långt över marknadspris är vanliga men det går att få pengar tillbaka genom en ansökning till hyresnämnden. Det gäller all överhyra för ett år, om det gäller en hyresrätt, och den nya lagen som träder i kraft i oktober är än mer generös mot hyresgästen. Men i det här aktuella ärendet blev uppgörelsen så fel och konstig och drabbade i slutändan enbart den som hyrde ut lägenheten.

Hyresvärden, en privatperson i 50-årsåldern hade mot bättre vetande själv räknat ut att hans lägenhet i Kista borde kosta 13700 kronor att hyra ut i andra hand. Och så blev det, en kvinna i 30-årsåldern nappade men efter ett år kontaktade hon tjänsten orimlighyra.se och krävde tillbaks 52 000 kronor. Hyresvärden gick med på det direkt eftersom han inte visste att han gjort något otillåtet.

Läs ocksåPar drog in över 1,2 miljoner på andrahandsuthyrning

– Ibland gör man fel men då gör man rätt för sig, säger han till Hem & Hyra.

Men hyresgästen nöjer sig inte med uppgörelsen. Hon går ut i kvällspressen och ondgör sig över bostadsmarknaden i allmänhet och sin ”giriga” hyresvärd i synnerhet. Dock med inte riktigt rent mjöl i påsen. Efter att ha bott ytterligare en månad utan att betala någon hyra alls plockade hon med sig vitvarorna och tvättmaskinen och gick under jorden. Dessutom var 52 000 kronor vid en närmare kontroll inte en korrekt siffra. Den borde varit lägre. Summa summarum hade nu hyresvärden ett krav på närmare 30 000 kronor. Som han gick till tingsrätten med. Och vann. Och nu ligger kravet hos kronofogden. Själv har han dock inga stora förväntningar på att få några pengar.

– Jag får ingenting. Det finns inga tillgångar hos henne, säger han.

Läs ocksåDaniel betalade skyhög hyra – får tillbaka 64.000 från lägenhetshotellföretag

Och förstahandskontraktet till lägenheten, det förlorade han under processen.

Läs också Hyrde ut med Airbnb – polisanmäls av värden Värden tog ut ockerhyra - nu får hyresgästen tillbaka 115 000 Förfalskade hyresbetalningar och ockerhyra – Renée får tillbaka över 44 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.