Annons

Ann-Christin tog strid mot p-hyra

Motala Enligt hyreskontraktet ingår parkering men plötsligt ville värden ta betalt. Ann-Christin Karlström tog strid men förlorade tvisten, som berör fler än 3 000 hyresgäster i Motala.
Foto: Jenny Knutsson
Ann-Christin Karlström bor på Råssnäsvägen i Motala. Hon ifrågasätter varför parkeringsplatser som hittills varit gratis ska börja kosta pengar.

– Det här kan ju inte stämma. Det står ju i mitt hyreskontrakt att parkering ingår.

Det var Ann-Christin Karlströms första tanke när hon fick ett meddelande från sin hyresvärd, kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Parkeringsplatserna i hennes bostadsområde på Råssnäsvägen i Motala skulle börja kosta pengar, 60 kronor i månaden.

Ann-Christin har bott i sin lägenhet sedan 1985 och det har alltid varit gratis att parkera. När hon fick klart för sig att parkeringshyra faktiskt skulle införas i alla områden, efter en överenskommelse mellan Platen och Hyresgästföreningen, vände hon sig till hyresnämnden. Antingen borde överenskommelsen rivas upp eller så borde de som har kontrakt som inkluderar parkering få en hyressänkning med motsvarande summa, tycker hon.

Det står i Ann-Christin Karlströms hyreskontrakt att parkering ingår.

Men hyresnämnden gör en annan bedömning.

– Nämnden anser att det är skäligt att ta betalt för parkering utanför hyreskontraktet, säger hyresrådet Erik Ferlin, som var hyresnämndens ordförande när ärendet togs upp där.

I sitt beslut tar nämnden bland annat fasta på att även om det i vissa hyreskontrakt står att parkering ingår så har det gällt i mån av tillgång och hyresgästerna har inte varit garanterade någon specifik plats.

– Vi har tittat på hela ändringen som blir för hyresgästen. Det är väsentligt att varje hyresgäst har möjlighet att teckna avtal för en bestämd p-plats, säger Erik Ferlin.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Enligt Platen tas avgiften ut för att täcka kostnader för skyltning och andra åtgärder på parkeringsplatserna och hyresnämnden bedömer att hyresnivån är rimlig.

Annons

Ann-Christin Karlström har inte överklagat hyresnämndens beslut till hovrätten.

– Jag tror ändå inte att jag skulle ha någon chans, säger hon.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Men hon är besviken och påpekar att parkeringshyran blir en ny, stor intäkt för hennes värd. Platen har 3 332 parkeringsplatser och från årsskiftet höjdes parkeringshyran till 80 kronor i månaden.

Men enligt Platens vd Lars Åke Landén har förändringen både blivit dyrare och tagit längre tid än beräknat.

– Vi har lagt fyra miljoner hittills på att göra i ordning parkeringsplatserna, säger han.

Värden bedömer ändå att det är värt det.

– Det har blivit mycket bättre ordning och jag kan tycka att det är mer rättvist att det är de som nyttjar parkeringsplatserna som står för kostnaderna i stället för att alla hyresgäster ska behöva vara med och betala, säger Martina Sjökvist, förvaltningschef hos Platen.

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren säger sig ha förståelse för kritiken och har också fått ta emot en del samtal från boende.

Annons

– Jag förstår att enskilda hyresgäster tycker att det här är jättekonstigt. Men vårt ansvar är att se till hyresgästkollektivets intressen och jag skulle absolut hävda att det här är en bra långsiktig lösning.

Han betonar att initiativet från början kommer från hyresgästerna själva.

– Det har varit ett uttalat önskemål från väldigt många, bland annat i kundenkäten, att kunna hyra sin egen plats i stället för att irra runt och leta om man kommer hem sent.

Enligt Håkan Dahlgren tar även de flesta privata värdar på orten betalt, oftast mellan 150 och 200 kronor.

Ann-Christin Karlström håller med om att det funnits problem och att parkeringsplatserna inte alltid räcker åt alla.

– Men jag tycker att de som vill kunde ha fått en plats utan att betala. Nu känns det som att vi får betala två gånger, säger hon.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.