Annons

Ännu en värd utnyttjar hyreslagen för att mörka

Nyheter Tidningen Östran/Nyheterna ville få svar om bostadsbolagets reklamkostnader. Då sa allmännyttiga Mönsterås bostäder nej – med hänvisning till nya hyreslagen.

Hem & hyra har vid återkommande tillfällen granskat vad topparna i de kommunala bostadsbolagen tjänar.

Varje gång har några vd:ar trilskats med att lämna ut löneunderlag men slutligen gett med sig efter beslut av JO eller kammarrätten.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I den senaste granskningen har dock tre hyresvärdar vägrat att dela ut uppgifterna med hänvisning till en ny hyreslagstiftning, som gör gällande att kommunala bostadsbolag ska drivas efter ”affärsmässiga principer”.

En av dem – bostadsbolaget Armada i Åkersberga – har fått rätt i kammarrätten.

Motiveringen är att bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och att andra företag kan dra nytta av löneinformationen.

Läs ocksåBankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästernaTvå hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.

Hem & hyras chefredaktör har överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen samt publicerat ett debattinlägg i branschtidningen Journalisten, om allvaret i kammarrättens beslut.

Annons

”Hade lagstiftarna verkligen tänkt sig att hyreslagen skulle inskränka offentlighetsprincipen”, resonerar hon.

Nu har ytterligare ett bostadsbolag följt i Armadas spår och vägrat en reporter på tidningen Östran/Nyheterna i Kalmar län att ta del av tidigare offentligt material, med hänvisning till hyreslagen.

Läs ocksåInget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidragUppsala kommun, logga på fasad

Mönsterås bostäder, som ägs till hundra procent av kommunen, vill inte av affärsmässiga skäl svara på hur mycket deras omfattande reklamkampanjer i bussar, på bio och i tv har kostat dem.

I ett brev till tidningens reporter hävdar vd Klas Palmqvist att ”rättspraxis har ändrats” sedan den nya hyreslagen införts.

Att svara på reporterns fråga skulle kunna medföra ett missgynnande i den allmänna konkurrensen, risk för att tappa kompetens och i slutändan extra kostnader för nyrekrytering, hävdar bolaget.

Annons

– Vi ska ju vara affärsdrivande och verka affärsmässigt och det är det vi gör. Om vi berättar kan konkurrenterna få en fördel, säger Klas Palmqvist till Östran/Nyheterna.

Klicka här för att se Mönsterås bostäders reklamfilm.

Klicka här för att läsa artikeln i Östran/Nyheterna.

Läs också Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar Ny dom: Rätt att neka hyresgäst utan giltigt kontrakt bidrag Rättegång om svartkontrakt och försörjningsstöd måste tas om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.