HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag

Uppsala Fel i det ena, rätt i det andra. Det är resultatet när de rättsliga prövningarna nu är avslutade i ytterligare två fall där Uppsala kommun har nekat hyresgäster utan godkända andrahandskontrakt försörjningsstöd.
Uppsala kommun, logga på fasad
Foto: Petra Marandi Roos
Uppsala kommun fick inte prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen i ett fall som gäller tillämpning av kommunens policy runt svartkontrakt och försörjningsstöd. Därmed finns det fortfarande rättsfall som pekar i olika riktningar, utan att den högsta rättsliga instansen sagt sitt.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat fick Uppsala kommun bakläxa av förvaltningsrätten i tre fall där personer hade nekats försörjningsstöd till hyra på grund av att de inte kunde visa upp godkända andrahandskontrakt. Kommunen överklagade alla de tre domarna och ett av fallen avgjordes före sommaren: Kammarrätten rev upp förvaltningsrättens dom och gav Uppsala kommun rätt att neka den 43-åriga kvinnan bidrag. Hon valde att inte överklaga kammarrättens dom, som därmed stod fast. Nu har rättsapparaten tuggat sig igenom de andra två fallen – men ger inget entydigt svar på vad som gäller i liknande situationer.

I det ena fallet, som handlar om en 49-årig man med familj som sökte bidrag till hyra på 11000 kronor för april 2020, gör kammarrätten samma bedömning som i fallet med den 43-åriga kvinnan. Förvaltningsrättens dom upphävs och kommunen får rätt. Mannen har inte överklagat domen.

Läs ocksåOckupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.

Det andra fallet, där en 57-årig man nekades bidrag till hyreskostnader på 6574 kronor för februari 2020, har tagit en längre väg genom rättssystemet. Efter att mannen hade fått rätt i förvaltningsrätten och kommunen överklagat domen bestämde kammarrätten att förvaltningsrätten måste ta om rättegången. Orsaken var att inga nämndemän hade varit med och dömt. När förvaltningsrätten tog upp frågan en andra gång, med nämndemän på plats, kom de fram till samma slutsats som tidigare. Men när Uppsala kommun överklagade den domen gav kammarrätten inget prövningstillstånd.

Annons

Kommunen valde då att överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu står det klart att domstolen inte ger prövningstillstånd i frågan om ifall kammarrätten borde ta upp fallet. Det innebär att förvaltningsrättens bedömning fortfarande är den som gäller: Kommunen gjorde fel när den nekade 57-åringen försörjningsstöd till hyra för att han inte hade ett godkänt andrahandskontrakt. Uppsala kommun måste göra en ny prövning, där ingen hänsyn tas till en eventuell misstanke om svartkontrakt.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd och ordförande för arbetsmarknadsnämnden, har tidigare sagt till Hem & Hyra att han välkomnar att Uppsala kommuns policy prövas. Skulle det visa sig att den inte håller rättsligt vill han driva frågan politiskt för att få till en lagändring. Nu ligger policyn fast tills vidare, i väntan på att något fall tas upp av Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons
Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt
Läs också Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Svalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chans Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.