HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Äntligen klart med Växjöbostäders hyreshöjning

Kronoberg Efter vinterns strandade hyresförhandlingar har Hyresgästföreningen och Växjöbostäder slutligen nått en överenskommelse. I veckan skrev parterna på hyresavtalet som berör 8 900 hyresgäster i Växjö. Hyreshöjningen blir 0,93 procent under 2017 från och med första april.

När förhandlingarna strandade i januari var Växjöbostäders sista bud 1,3 procent i hyreshöjning, medan Hyresgästföreningen bjöd 0.5 procent. Ärendet övergick till Hyresmarknadskommittén. Utifrån deras rekommendation undertecknade i onsdags parterna ett hyresavtal för i år och nästa år. Överenskommelsen landade på en höjning på 0,7 procent från första januari i år. Beslutet har fattats tre månader efter att det träder i kraft. Det innebär att den faktiska höjningen blir större än så för hyresgästerna. Höjningen från och med första april blir därför 0,93 procent, för att kompensera bortfallet för månaderna januari till mars. För en lägenhet på 70 kvadratmeter ger det en ökning på drygt 42 kronor i månaden från första april.

– Vi fick vår vilja igenom. Vi känner oss stolta. Avtalet stämmer bra överens med avtalen i övriga landet. Nu ska vi framöver sätta oss och diskutera boinflytande, underhåll, fritidspengar och mängd andra saker, säger Gerhard Carlgren, förtroendevald förhandlare för Hyresgästföreningen i Växjö till Smålandsposten.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Men åsikterna går isär när det kommer till att diskutera frågor som boinflytande, underhåll och fritidspeng. Enligt Maria Sätesdal, vd på Växjöbostäder, är det inte aktuellt att diskutera det med Hyresgästföreningen.

Från och med den första januari 2018 höjs hyrorna med ytterligare 0,7 procent.

Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.