Annons

Aros Energideklarationer vill starta asylboende i Tobo

Tierp Aros Energideklarationer tog nyligen över ett antal fastigheter i Tobo från Fagerhyltan. Bolagets plan är att starta asylboende i tre av husen.

Aros Energideklarationer ansökte i somras till Migrationsverket om att få starta så kallat tillfälligt boende för asylsökande i tre före detta bruksbostäder på Skolvägen och Villavägen i Tobo. Totalt vill företaget erbjuda 104 platser för flyktingar.

Även på flera orter i Norrland, bland annat i Bräcke i Jämtland och i Holm i Sundsvallstrakten, har Aros Energideklarationer ansökt om att få starta asylboende.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Deras anbud i Tobo har blivit godkänt, men vi har inte tecknat avtal med dem ännu. Men även om vi inte kan teckna ramavtal direktupphandlar vi boende vid behov, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

Tilldelningsbeslutet har överklagats till förvaltningsrätten och det kan ta mellan två till fyra månader innan deras beslut kommer, enligt Sophia Öhvall Lindberg.

Det återstår enligt henne flera kontrollinstanser innan ett eventuellt asylboende kan bli verklighet.
– Efter ett beslut kontrollbesiktigar vi anläggningen och ser om den lever upp till kraven och kollar om fastighetsägaren har de tillstånd som behövs. Om anläggningen visar sig ha brister kan företaget få tid på sig att åtgärda dem.

Läs ocksåEfter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"En medelålders man i ett snölandskap utanför en hemmasnickrad variant av koja.

När det gäller Aros Energideklarationer har Migrationsverket fått in många tips om  företaget som går ut på att myndigheten inte borde samarbeta med dem.

Annons

–Vi har inte kunnat bevisa oegentligheter i företaget, men hittills har vi inte tecknat några avtal med dem. Problemet är att vi inte kan utesluta ett företag på felaktiga grunder, då kan vi bli skadeståndsskyldiga, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Trycket är stort på Migrationsverket just nu. Hittills i år har runt 35 000 flyktingar kommit till Sverige. Normalt ordnar Migrationsverket platser åt de asylsökande i vanliga lägenheter. Men om behovet är stort upphandlar Migrationsverket tillfälliga boenden, som skulle vara fallet i Tobo.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Michael Sterner på Aros Energideklarationer avböjer att kommentera planerna på asylboende i Tobo per telefon, men lovar att svara på frågor via mejl.

Läs även:  http://www.hemhyra.se/uppsala/dalig-lonsamhet-orsak-till-forsaljning

http://www.hemhyra.se/uppsala/fagerhyltan-salde-tobo-hus-utan-att-informera-hyresgasterna

http://www.hemhyra.se/uppsala/skandalvard-tanker-stamma-hem-hyra

Annons

http://www.hemhyra.se/uppsala/problemen-fortsatter-hyresgaster-i-tobo

http://www.hemhyra.se/riks/de-bor-hos-en-av-sveriges-varsta-vardar

http://www.hemhyra.se/uppsala/tvangsforvaltning-i-tobo

http://www.hemhyra.se/uppsala/hyresgaster-i-tobo-far-ingen-snorojning

Läs också Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.