Annons

Arvika inför ”rättvis hyra”

Arvika Snart sjösätts det nya hyressättningssystemet som ska ge rättvisare hyra i Arvika. Hyresgäster kommer få höjd, sänkt eller oförändrad hyra.

Under närmare två år har Hyresgästföreningen och Arvika fastighets arbetat med att förändra på vilka premisser hyrorna sätts.

Till sin hjälp har man tagit hyresgästerna som fått sätta poäng och svara på frågor om sitt boende och vad man värderar högt och lågt i sitt boende.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– På det här sättet är det meningen att hyrorna ska bli rättvisare samtidigt som det ska vara lättare att förstå varför man har den hyra man har. Läget – alltså hur nära man har till service och kommunikationer, ytmaterial, ålder, standard och storleken på bostaden spelar in, säger Ida Kasselstrand som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Under nästa vecka kommer hyresgästerna i Arvika få information om de nya hyrorna.

Annons

Arvika fastighets är det andra bolaget i Värmlands län som inför systemet som också kallas systematisk hyressättning. Först ut var Kristinehamn. 

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresgästerna kommer att kallas till informationsmöte.

I Örebro län har Karlskogahem infört rättvis hyra och Örebrobostäder står på tur. Men där har de privata fastighetsägarna satt sig på tvären vilket gjort att arbetet dragit ut på tiden.

Annons

 

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,
Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.