HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Arvode åter på agendan

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Färre tjänstemän på regionkontoret och bättre betalt till de förtroendevalda. Det är ett förslag som fullmäktige i BohusÄlvsborg-Skaraborg ska få ta ställning till på lördag.

Det är tänkt att man ska jobba, men inte få betalt. Det menar Malte Svensson, ordförande i en lokalförening i Falköping, blir kontentan av Hyresgästföreningens visioner.

– Föreningen ska betyda mer för fler är det tänkt. Det är bra tankar. Men det kommer innebära väldigt mycket jobb också. Och det är de förtroendevalda som kommer få göra det, säger Malte Svensson.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Nu har han skrivit en motion till fullmäktige, det högst beslutande organet i regionen, om att dubbla nivån för vad man kan ge en föreningsstyrelse i arvode.

– Om vi kunde ge arvoden på den nivån skulle vi kunna ha en ordförande i varje förening som jobbar på minst halvtid. Det skulle göra stor skillnad ute i verksamheten.

Malte Svensson förslag innebär att föreningarna skulle ha rätt att ge styrelsen arvode på cirka 180 000 kronor per år. Med tanke på att det finns fyra föreningar skulle det innebära en ökad kostnader för regionen på drygt 700 000 kronor.

Annons
Läs ocksåAgnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Malte Svensson menar att det borde gå att effektivisera på tjänstemannasidan i regionen, och på så sätt få fram pengar.

– Jag ser det som en decentralisering. Det skulle bli en och en halv tjänst mindre på regionkontoret, men fyra halvtidstjänster ute i verksamheten. Med tanke på att de personerna dessutom skulle lägga ner mer än en halvtid så skulle man få mer för pengarna, säger Malte Svensson.

Regionstyrelsen ställer sig inte bakom förslaget. I sitt yttrande påpekar de att regionen gått med minusresultat i två år och att det inte finns något utrymme för dessa kostnader. Både föreningar och regionen har fått minska sina kostnader med 10 procent och mer kan man inte minska, menar styrelsen.

Läs ocksåTre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-SkaraborgAgnetha Andersson, Philip Nordqvist och Fredrik Marcusson är alla nominerade till posten som regionordförande.

Det är inte första gången frågan om arvoden är uppe på fullmäktige i den här regionen. För två år sedan var frågan det hetaste debattämnet, men då gällde det arvoden till styrelser i lokalföreningar. Det var en föreningen Kilbacken i Skövde som tyckte att en liten ersättning skulle kunna fungera som en bra morot för att få fler att engagera sig lokalt. Den motionen fick avslag.

På lördag avgörs det hur regionfullmäktige stället sig till Malte Svenssons motion.

Annons

– Jag vet att jag sticker ut hakan här. Men jag tror vi behöver förändra sättet att jobba på. Jag kommer stå upp för min åsikt och försöka få fler med mig, säger han.

 

Även frågan om höjd avgift kommer avhandlas på fullmäktigemötet. Mer om det kan du läsa här.

Läs också Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt" Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.