Annons

Arvode åter på agendan

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Färre tjänstemän på regionkontoret och bättre betalt till de förtroendevalda. Det är ett förslag som fullmäktige i BohusÄlvsborg-Skaraborg ska få ta ställning till på lördag.

Det är tänkt att man ska jobba, men inte få betalt. Det menar Malte Svensson, ordförande i en lokalförening i Falköping, blir kontentan av Hyresgästföreningens visioner.

– Föreningen ska betyda mer för fler är det tänkt. Det är bra tankar. Men det kommer innebära väldigt mycket jobb också. Och det är de förtroendevalda som kommer få göra det, säger Malte Svensson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu har han skrivit en motion till fullmäktige, det högst beslutande organet i regionen, om att dubbla nivån för vad man kan ge en föreningsstyrelse i arvode.

– Om vi kunde ge arvoden på den nivån skulle vi kunna ha en ordförande i varje förening som jobbar på minst halvtid. Det skulle göra stor skillnad ute i verksamheten.

Malte Svensson förslag innebär att föreningarna skulle ha rätt att ge styrelsen arvode på cirka 180 000 kronor per år. Med tanke på att det finns fyra föreningar skulle det innebära en ökad kostnader för regionen på drygt 700 000 kronor.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

Malte Svensson menar att det borde gå att effektivisera på tjänstemannasidan i regionen, och på så sätt få fram pengar.

– Jag ser det som en decentralisering. Det skulle bli en och en halv tjänst mindre på regionkontoret, men fyra halvtidstjänster ute i verksamheten. Med tanke på att de personerna dessutom skulle lägga ner mer än en halvtid så skulle man få mer för pengarna, säger Malte Svensson.

Regionstyrelsen ställer sig inte bakom förslaget. I sitt yttrande påpekar de att regionen gått med minusresultat i två år och att det inte finns något utrymme för dessa kostnader. Både föreningar och regionen har fått minska sina kostnader med 10 procent och mer kan man inte minska, menar styrelsen.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

Det är inte första gången frågan om arvoden är uppe på fullmäktige i den här regionen. För två år sedan var frågan det hetaste debattämnet, men då gällde det arvoden till styrelser i lokalföreningar. Det var en föreningen Kilbacken i Skövde som tyckte att en liten ersättning skulle kunna fungera som en bra morot för att få fler att engagera sig lokalt. Den motionen fick avslag.

På lördag avgörs det hur regionfullmäktige stället sig till Malte Svenssons motion.

Annons

– Jag vet att jag sticker ut hakan här. Men jag tror vi behöver förändra sättet att jobba på. Jag kommer stå upp för min åsikt och försöka få fler med mig, säger han.

 

Även frågan om höjd avgift kommer avhandlas på fullmäktigemötet. Mer om det kan du läsa här.

Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.