HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny medlemsavgift het fråga på fullmäktige

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Regionstyrelsen vill höja medlemsavgiften till 85 kronor i månaden. Men förslaget får kritik och i Skövdeföreningen Rödfyran tycker man att pensionärer bör undantas. På lördag blir det beslut.
Foto: Anna Hultberg
"Höj medlemsavgiften från 75 till 85 kronor i månaden", tycker Hyresgästföreningens regionstyrelse. "Undanta pensionärerna från höjningen", tycker lokalföreningen Rödfyran i Skövde.

På lördag har Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg fullmäktige på Solgården. På mötet tas olika beslut inför nästa års arbete inom regionen. En het fråga gäller höjd medlemsavgift, från dagens 75 kronor i månaden till 85 kronor. Förslaget kommer från regionstyrelsen. Enligt regionordförande Lennart Derehag har man inget annat val.

– Vår medlemsavgift är den lägsta i landet och den har legat på samma nivå i 16 år. Under de åren har vi förändrat och utvecklat vår verksamhet. Idag har exempelvis våra duktiga förtroendevalda stöd av både ekonomer och jurister i sitt förhandlingsarbete, säger Derehag och fortsätter:

Läs också”Vi är tvungna att höja medlemsavgiften”

– Egentligen borde vi kanske ha höjt tidigare. Men för att slippa det har vi istället lagt underfinansierade budgetar och redovisat minusresultat. Det kan vi inte göra längre. Vår ordinarie verksamhet måste bygga på en ekonomi i balans. Därför föreslår vi nu höjd medlemsavgift.

Men förslaget får kritik. Birgitta Johansson är ordförande i lokalföreningen Rödfyran i Skövde. Så här berättar hon om tongångerna på föreningens årsmöte den 22 februari:

Annons

– Det var många som var emot höjningen. Tio kronor extra i månaden kanske inte låter så mycket. Men är man pensionär har man ofta väldigt lite pengar att röra sig med. Och den tian kan vara det som avgör om man kan fortsätta att vara medlem eller ej.

Läs ocksåBeslut om medlemsavgift i kväll

Inför lördagens möte har Rödfyran lämnat in en motion där man föreslår att pensionärerna ska undantas från en eventuell höjning.

– Vi har omkring 45 medlemmar i dag och jag befarar att vi kan komma att tappa 20 procent av dem om höjningen genomförs, säger Birgitta Johansson.

Annons

LÄS MER: Arvodesfrågan åter på agendan

Läs ocksåBidrag till medlemskap – beror på var du bor
Fakta: Så funkar det
Fullmäktige är regionens högst beslutande organ och sammanträder minst en gång per år. En Hyresgästförening eller en enskild medlem kan lämna in en motion till fullmäktige. Några av fullmäktiges uppgifter är att besluta om medlemsavgift och verksamhetsplan för det kommande året, bestämma rutiner för regionens förhandlingsarbete samt att besluta om arvoden till regionstyrelsen och revisorer.
Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Fastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.