Annons

Attraktivt får vara dyrt

Helsingborg Attraktionskraften hos en hyreslägenhet ska märkas på hyran. Det är de tre parterna som förhandlar om hyrorna i Helsingborg överens om.

​Tillsammans med Helsingborgshem och de privata fastighetsägarna är Hyresgästföreningen överens om ett delvis nytt sätt att förhandla fram nya hyror. Målet är att hyresskillnaderna ska upplevas mer rättvisa.

Annons
 
Mohammed Ebrahim bor i en tvåa på Dalhem. Hyran är 4 222 kronor. Han bodde tidigare på centrala delen av Söder och betalade ett tusen kronor mer. På Dalhem får man mer för hyran, tycker Mohammed.
 
– Det nya systemet innebär inga drastiska förändringar för hyresgästerna, säger Stefan Bolin,  jurist- och förhandlingschef på Hyresgästföreningen Norra Skåne. 
 
Med hjälp av ett specialutformat datorprogram ska en rad olika faktorer som standard, läge och service omvandlas till poäng som visar hur hög hyran bör vara i förhållande till andra hyror.
 Bedömningen av faktorer som standard och service hämtas från Helsingborgshems nöjdkundindex. Det är allmännyttans interna kundenkäter som görs vartannat år. Svaren visar hur nöjda hyresgästerna är med sitt boende och den service de får.
 
Lägesfaktorn grundar sig på resultatet av tidigare undersökningar där helsingborgare bedömt attraktionskraften i olika stadsdelar. Detta kompletteras med en färsk bedömning som görs av de tre förhandlingsparterna.
Stefan Bolin bedömer att de flesta hyrorna redan ligger rätt i förhållande till varandra. Ett fåtal behöver justeras.
 
Han tror i dagsläget inte att det blir aktuellt med hyressänkningar. I enstaka fall kan hyran förbli oförändrad. Istället är det hyresökningarna som kommer att variera mer än tidigare. Lägesfaktorns betydelse tycker Stefan Bolin är överdriven.
 
– Läget spelar redan roll för hyran och precis som för andra faktorer finns det i några fall anledning att göra justeringar.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.