Annons

Även Löfven fick lägenhet av facket

Nyheter Statsminister Stefan Löfven fick en lägenhet i centrala Stockholm när han blev ordförande för IF Metall. Fram tills för ungefär ett år sedan hade han den kvar.

Tidigare i dag avslöjade Aftonbladet att utrikesminister Margot Wallström (S) ordnade en hyreslägenhet av fackförbundet Kommunal i Stockholms innerstads attraktiva kvarter. Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har fått ett förstahandskontrakt av fackförbundet Vision där hon tidigare var förbundsordförande. Det rör sig enligt Dagens Nyheter om en 105 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm. Den har hon kvar trots att hon och familjen har köpt en villa på Värmdö i Stockholms skärgård. 

Även statsminister Stefan Löfven fick ett förstahandskontrakt till en innerstadslägenhet av fackförbundet IF Metall, där han tidigare var ordförande. Lägenheten på Wallingatan i Norrmalm var en tvåa på 69 kvadrat. Fastigheten ägs av IF Metall genom bolaget Stockholmskilens Fastighets AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tror han fick lägenheten i början av 2000-talet när han var förhandlingsombudsman och det blev ohållbart att pendla från Örnsköldsvik. Men det är ingen tjänstebostad utan ett vanligt förstahandskontrakt, har Lars Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall, tidigare sagt till Hem & Hyra.

Det som skiljde lägenhetskontraktet från ett vanligt förstahandskontrakt är en klausul.

– Det står inskrivet att han inte får tjäna pengar på kontraktet. Att köpa en bostadsrätt och lämna hyresrätten i byte för att tjäna pengar går alltså inte, sa Lars Ankarfjäll.

Läs ocksåJohan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona SahlinPer Bolund, Märta Stenevi, Johan Danielsson

När Stefan Löfven blev partiledare för Socialdemokraterna i början av 2012 behöll han lägenheten. Även en tid efter att han blev statsminister hösten 2014 och fick tjänstebostaden Sagerska palatset stod han kvar på hyreskontraktet till tvåan på Wallingatan. Numera har Stefan Löfven sagt upp lägenheten. Den lämnades till Stockholms stads bostadsförmedling, säger Carin Wallenthin, pressombudsman på IF Metall, till Hem & Hyra i dag.

Annons

– Jag tror det var ungefär ett år sedan. Vi har som policy att lämna häften av våra lägenheter till bostadsförmedlingen, men i praktiken är det fler än så. Ingen som börjar hos oss får ett förstahandskontrakt, säger Carin Wallenthin.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder, tidigare informationschef på LO, kommenterar uppgifterna om de uppmärksammande lägenhetsaffärer:

Läs ocksåMargaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar

– Det är naturligtvis helt förkastligt. Jag tycker att man ska följa den policy som privata fastighetsägare har, det vill säga lämna minst 50 procent av lägenheterna till bostadsförmedlingarna. Det skrev Hyresgästföreningen om redan 2010. Fick jag bestämma skulle fler än hälften av lägenheterna lämnas till bostadsförmedlingen. 

Hur mycket högre?

– Jag vill inte ange någon specifik siffra men tycker att den borde vara fler än hälften. Man ska inte glömma bort att många av Kommunals medlemmar söker jobb och bostad i Stockholm.

Annons

Du har tidigare jobbat inom LO. Kände du till att Margot Wallström fått en lägenhet av Kommunal?

– Nej, det hade jag ingen aning om. Som politiker måste man alltid både fundera på regler och lagar, men även vad som är moraliskt bra.

Läs också Delar av Bjuvsbostäder nu till salu Kristofer Lundberg om frysboxen – ”en odemokratisk kupp” Tidigare okänd kandidat vill bli ny ordförande i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.