Annons

Margaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar

Uppsala På måndagseftermiddagen tog socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi en fika med Sävjabon Margaretha Nordqvist, 81, i hennes trädgård. De två hade matchats ihop genom Hyresgästföreningens nya corona-volontärförmedling Goda grannar.
Foto: Petra Marandi Roos
Margaretha Nordqvist i Sävja i Uppsala fick besök av socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi. Ett välkommet avbrott i vardagen under coronaepidemin.

Ardalan Shekarbi hjälper till att flytta ut bord och stolar i vårsolen på uteplatsen på Gotlandsresan, medan Margaretha Nordqvist brygger kaffe och tar fram flera sorters kakor. Nils Dahlgren, ombudsman för Socialdemokraterna i Uppsala, dukar fram handsprit och ser till att alla kan sitta med tillräckligt avstånd för att minska smittorisken.

Ardalan Shekarabi häller upp det nybryggda kaffet. Till vänster Jimmy Rödlund som jobbar med att organisera volontärförmedlingen Goda grannar på Hyresgästföreningen.

– Vi har snackat på jobbet om att vi måste uppmärksamma initiativ från civilsamhället där äldre får socialt stöd och praktisk hjälp av olika slag, säger Ardalan Shekarabi (S) om varför han valde att anmäla sig som volontär genom Goda grannar.

– Det Hyresgästföreningen gör med Goda grannar är extremt bra. Jag har sett hemma i Knivsta att många till exempel hjälper äldre grannar att handla mat, men det behövs även en förmedling av kontakter, för det är inte alla som har de här spontana kontakterna, säger han.

Har du inte fullt upp med annat nu?
– Jo, det har varit fullt upp. I dag har jag suttit i digitala möten hela dagen. Det har varit mycket att göra på socialförsäkringsområdet. Vi har gjort saker på en vecka som vi i vanliga fall kanske skulle ägna många månader åt. I dag har jag arbetat hemifrån, men de flesta dagar är jag inne på Regeringskansliet, för vi har så många regeringssammanträden och då är det ett lagkrav att vi måste ses fysiskt, säger han.

Hyresgästföreningens volontärförmedling Goda grannar rivstartade i mars med anledning av coronaepidemin och från och med måndag för två veckor sedan har personer som behöver hjälp kunnat anmäla sig via godagrannar.nu. Så fort någon hör av sig om ett hjälpbehov matchar Hyresgästföreningen ihop personen med någon som vill hjälpa till och bor i närområdet. Än så länge har långt fler volontärer än hjälpsökande anmält sig. Hyresgästföreningen ringer just nu alla sina medlemmar som är över 70 år eller under 40 år för att kunna få till fler matchningar, men man måste inte vara medlem för att delta.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Med vid fikat hos Margartha Nordqvist var Nils Dahlgren, ombudsman för Socialdemokraterna i Uppsala, Jimmy Rödlund, chef för medlemsrekryteringen på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och en av dem som organiserar Goda grannar, samt förstås socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

Margaretha Nordqvist har fått hjälp att handla mat bland annat av en granne som kommer och knackar på ibland och av några ungdomar hon har lärt känna och kallar sina ”extrabarnbarn”. Nu försöker hon med hjälp av sin dotter räkna ut hur hon kan beställa hem mat från Ica. Men kanske allra svårast med coronaepidemin tycker hon är att man måste begränsa sina sociala kontakter.

– Jag hade Träffpunkten här i Sävja som jag älskade att gå till och jag höll precis på att lära mig spela bridge, men naturligtvis skulle det här komma och sätta krokben för de planerna, säger hon.

Runt fikabordet berättar Ardalan Shekarabi att han en gång i tiden arbetat som lärarvikarie i Sävja. Margaretha Nordqvist berättar om barn och barnbarn i Uppsala och Chicago. Rulltårta med grädde och bär kommer fram på bordet och samtalet går över till trädgården, som Margaretha också skulle vilja ha lite hjälp med. Hon har ont i kroppen, men Uppsalahem står bara för skötseln av häcken på utsidan av staketet.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

Tiden rinner iväg, en och en halv timme går fort vid ett fikabord i solen. Ardalan Shekarabi hinner inte med mer än några symboliska drag med räfsan och fotografering innan plikten kallar på annat håll och det är dags att hoppa in i bilen som står och väntar precis utanför staketet.

Annons

– Du får höra av dig om du behöver hjälp med att handla! Jag bor inte långt bort, säger Ardalan till Margareta innan han går.

– Det här var en färgklick i tillvaron, konstaterar Margaretha, efter att ministern har åkt.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.
Corona i Hyressverige
Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.