Annons

Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Bjuv På torsdagskvällen klubbade Bjuvs kommunfullmäktige igenom förslaget att minst 30 procent av Bjuvsbostäder läggs ut till försäljning på den privata marknaden.
Foto: Petra Martinsson

Hyresgästföreningen har kallat förslaget vansinnigt och en idé som förminskar bostadsbolaget. Sverigedemokraterna har drivit på saken sedan den kom på agendan i budgetdiskussioner 2018 och senare som ett tjänstemannaförslag.

På torsdagskvällen klubbade Bjuvs politiker igenom en försäljning med röstsiffrorna 16-14. Innan dess hade det SD och M-ledda styret presenterat sina argument: Försäljningen behövs för att täcka upp för kommunens kostnader men vinsten kommer också bostadsbolaget till del. Positivt är att det kommer in nya aktörer på Bjuvs bostadsmarknad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den S-ledda oppositionen ville skrota förslaget och ser enbart nackdelar med en försäljning. En sådan är dålig för hyresgästerna, bolaget och Bjuv. Kommunen vill sälja till en långsiktig ägare men det finns inga garantier för att en ny ägare behåller sina fastigheter under tid.
– Och min fråga är vad kommunen ska sälja nästa gång, sa Stefan Svalö (S).

 

Bjuvsbostäder äger idag cirka 1 100 lägenheter. En försäljning av cirka 30 procent uppskattas ge en vinst på cirka 100 miljoner.

Förra gången förslaget, som innebär att minst 300 lägenheter säljs, var uppe i kommunfullmäktige sköts beslutet upp av via en minoritetsåterremiss. Efteråt lämnade bostadsbolaget en konsekvensanalys som kom fram till att en delförsäljning skulle vara förödande för bostadsbolaget.

Annons

Det som också har hänt sedan fullmäktigemötet i september är att Bjuv har bytt ledning. Det Socialdemokratiska styret har tagits över av Sverigedemokraterna med Moderaterna.

Bostadsbolagets analys låg på torsdagskvällen till grund för beslutet, jämte en konsultrapport av Svefa som ser många fördelar med en försäljning. I underlaget låg även en ekonomisk rapport från Sveriges allmännytta (tidigare Sabo och allmännyttans branschorganisation).

Politikerna hade också tagit del av en tjänsteskrivelse som går i polemik med bostadsbolagets rapport. Enligt skrivelsen innehåller bostadsbolagets analys flera felaktigheter.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

 

Annons
Stefan Svalö (S).

Under debatten kom det fram, enligt oppositionen, brister i beslutsunderlaget. Ett styrelseprotokoll saknades, delar av Bjuvsbostäders analys hade sekretessbelagts och underlag från ett externt yttrande saknades. Enligt vad Stefan Svalö (S) sa efter beslutet kommer oppositionen på dessa grunder därför att överklaga kommunfullmäktiges beslut till Förvaltningsrätten.

Läs mer här: SD och M vill sälja delar av Bjuvsbostäder – styrelsen protesterar

Läs ocksåSå missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”En tvådelad bild. Den ena halvan visar en kvinna med ryggen mot kameran som pratar med en äldre kvinna med rullator. Den andra bilden visar en man som tittar ut genom ett fönster och i bakgrunden står en kvinna.

Läs också: Trend i Skåne: Fler allmännyttor säljs

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.