Annons

Kristofer Lundberg om frysboxen – ”en odemokratisk kupp”

Västra Götaland Regionstyrelsen i Hyresgästföreningen Västra Sverige har fråntagits sina befogenheter. Orsaken är påstådda ekonomiska oegentligheter. Men enligt regionordförande Kristofer Lundberg har ingen ännu hört av sig och berättat vad anklagelserna består i. ”Det känns oerhört kuppartat och odemokratiskt.”
Foto: Gustaf Görfelt
Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Bilden är tagen på höstfullmäktige 2019.

LÄS MER: Förbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

Hyresgästföreningens riksförbund gick ut med pressmeddelanden om övertagandet redan vid lunchtid. Men när Hem & Hyra pratar med Kristofer Lundberg flera timmar senare har fortfarande ingen representant för organisationens högsta nivåer hört av sig till honom.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– All information jag har kommer från Hem & Hyras artikel och vad jag hört om pressmeddelandet. Ingen har ringt mig från vare sig förbundsstyrelsen, förbundskontoret eller regionkontoret, säger Kristofer Lundberg.

Han säger att han inte känner till några ekonomiska oegentligheter och inte har fått någon indikation om vad det skulle röra sig om.

– Det här känns oerhört kuppartat och odemokratiskt. Att förbundsstyrelsen fråntar oss ansvaret utan att delge oss vad vi anklagas för. Det är inte så svårt att bli konspiratorisk, säger Kristofer Lundberg.

Läs ocksåFörbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

Han har sin tolkning klar, en beskrivning han varit öppen och tydlig med sedan han kandiderade till regionordförande, och inte minst nu under vintern: att det handlar om en politisk kamp mellan ett socialdemokratiskt etablissemang i organisationen och en självständig, kämpande hyresgäströrelse.

– Jag tror att det handlar om att vi närmar oss regionfullmäktige, med nyval av ordförande och styrelse. Det är ingen hemlighet att förbundsstyrelsen varit motståndare till mig ända sedan jag blev vald, och att de även varit motståndare till att regionstyrelsen fått en tydligare bostadspolitisk karaktär. De hade säkert räknat med att den demokratiska kuppen skulle lyckas. Men när det inte skett gör man en byråkratisk kupp i stället.

Annons

Vad menar du med ”demokratisk kupp”?

Läs ocksåFörre ordföranden deltog i beslut att peta styrelse

– Jag menar att det görs försök att organisera in människor utifrån till beslutsställningar, med syfte att bryta den utveckling som pågår.

Menar du Alfred Johanssons kandidatur?

– Ja. Socialdemokraterna anställer en person för att organisera en fraktion som går in i Hyresgästföreningen. De saknar stöd inom rörelsen men gör nu allt för att komma in utifrån för att ta död på en levande folkrörelse.

– Nu närmar vi oss också den 18 april, med omfattande protester mot Januariavtalet och marknadshyra. Det har förbundet också varit motståndare mot. Senast igår träffades 81 personer i Göteborg för att planera för protestdagen. De här anklagelserna är ett fantastiskt redskap för att sinka det arbetet.

Har du hunnit prata med några andra ledamöter i regionstyrelsen?

Annons

– Nej, inte än. Jag tror många av oss är rätt chockade och väldigt förvånade över det som händer.

Har ni i regionstyrelsen fått några indikationer om kritik mot er ekonomiska hantering?

– Nej, inte alls. Jag själv och andra har tvärtom själva efterlyst större öppenhet i regionens ekonomi. Att det ska bli enklare att läsa rapporter och se vart pengarna har gått. Som det är nu ser vi mest stora block. Så jag vet inte alls vilka beslut de hänvisar till.

Du har alltså inte fått någon som helst information om vad du misstänks för?

– Nej, som sagt, inte mer än vad jag läst i er artikel. Jag har också hört att det står i pressmeddelandet att jag uppmanas ta time out, men det är det heller ingen som har sagt till mig.

Läs också Politisk strid i Hyresgästföreningen Västra Sverige Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.