Annons

Avsatt ordförande stämmer Hyresgästföreningen

Nyheter Under dramatiska former suspenderades i fjol Hyresgästföreningens regionordförande i Stockholm. Nu kräver Greger Björkegren skadestånd på 1,59 miljoner kronor för inkomstförluster.

I april 2013 valdes Greger Björkegren, mångårigt aktiv i organisationen, till Hyresgästföreningens ordförande i region Stockholm.

Under ett möte ett och ett halvt år senare fråntogs han samtliga uppdrag efter beslut i den egna regionstyrelsen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Motiveringen till suspenderingen löd att Greger Björkegren ”i betydande utsträckning agerat på egen hand utan mandat från regionstyrelsen och därmed förverkat sitt förtroende”.

Nu öppnar Greger Björkegren moteld.

Genom advokatfirman Cederquist väljer han att stämma Hyresgästföreningen på totalt 1,59 miljoner kronor.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Merparten av skadeståndet – 1,47 miljoner – ska enligt stämningsansökan kompensera för ytterligare två års arvode som ordförande, då suspenderingen hindrade honom att väljas på nytt under fullmäktigemötet i våras.  

Därtill kräver Greger Björkegren 117 000 kronor – mellanskillnaden mellan den lön han varit berättigad till och den lön han fått utbetalad de sista tio månaderna som ordförande.  

I stämningsansökan skriver Greger Björkegrens advokat att suspenderingen strider mot lag och avtal och inneburit en kränkning mot klienten som person samt omgärdats av ”felaktiga påståenden och direkta lögner”.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Suspenderingen har även inneburit att han förlorat sin huvudsakliga inkomstkälla och allvarligt skadat hans rykte och varumärke inom fastighetssektorn.

Annons

När Hem & Hyra får tag på Greger Björkegren är han fåordig, och ber om att få återkomma senare.

– Det är olämpligt att kommentera just nu, hälsar han.

Under fredagen återkommer Greger Björkegren med en kommentar:

– Jag har lidit personlig och ekonomisk skada. Jag har bett att få veta när, var och hur jag skulle ha gjort något som föranleder en suspendering, utan att få något svar. Till slut blev en stämningsansökan enda utvägen att bli offentligt rentvådd och denna får tala för sig själv vad gäller sakomständigheterna.

Björn Johansson, talesperson för Hyresgästföreningens stadgegrupp, är i sin tur säker på att regelboken följts.  

– Vi anser att vi har gjort en korrekt suspendering utifrån våra stadgar. Men där har vi ju olika uppfattning, så nu får vi låta rätten pröva det hela.

Från er sida råder ingen tvekan om att man följt stadgarna vid suspenderingen?

– Nej, det här har ju prövats en gång särskilt i förbundsstyrelsen och fanns vara riktigt.

Annons

Vad anser ni om Greger Björkegrens krav på ekonomisk kompensation?

– Det är mycket märkligt. Vi vill ju titta på det först, men att man söker ersättning för en mandatperiod som man inte är vald till är ju ytterst anmärkningsvärt.

Finns det förståelse för att suspenderingen kan påverka hans fortsatta karriär negativt?  

– Klart att man kan förstå att det kan bli svårigheter. Men vi anser att vi har gjort en korrekt suspendering, och om en sådan svärtar ner ens rykte är det svårt för oss att ta ansvar för det.

Har du något konkret exempel på vad han gjort för att bli suspenderad?

– Jag vill inte gå in på det alls, eftersom det är en rättslig prövning på gång. Vi vill sätta oss ner och gå igenom stämningsansökan med våra jurister först.  

Hyresgästföreningen i Stockholm har under lång tid plågats av interna konflikter bland förtroendevalda och tjänstemän inom regionstyrelsen. Annika Billström, tillförordnad regionchef, har tidigare beskrivit situationen som en ”djup kris”.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.