HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket

Göteborg Så fort paret fått nycklarna lade de ut sin nya lägenhet på Airbnb. Under ett par sommarmånader tjänade de över 10 000 kronor. Men värden avslöjade dem nästan direkt. Det visade sig bli deras smala lycka.
Håkan Hellström är en av de akter som dragit storpublik till Ullevi om somrarna. Lägenheten som hyrdes ut utan lov via uthyrningssajten Airbnb ligger bara ett stenkast härifrån.
Foto: Natalie Greppi
Håkan Hellström är en av de akter som dragit storpublik till Ullevi om somrarna. Lägenheten som hyrdes ut utan lov via uthyrningssajten Airbnb ligger bara ett stenkast härifrån.

Försommaren stod för dörren när mannen för ett år sedan tog över hyrestrean på en attraktiv Göteborgsadress, alldeles intill Ullevi och stadens evenemangsstråk.

Han och hans sambo började omedelbart hyra ut lägenheten via uthyrningssajten Airbnb. De tog 1 050 kronor per natt, plus en extra tusenlapp per uthyrning för städ och service.

Läs ocksåNyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet

Priset motsvarar en månadshyra på 31 500 kronor och är rejält mycket mer än vad paret själva betalar, drygt 10 700 kronor i månaden.

Men den privata hyresvärden var uppmärksam. Annonsen som paret lagt ut på nätet upptäcktes nästan direkt. Samtidigt bekräftade recensioner på uthyrningssajten att lägenheten redan hunnit hyras ut åtminstone fyra gånger.

Första brevet om uppsägning kom strax efter midsommar, bara två månader efter inflytt.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Avslutade uthyrningen direkt

Enligt paret var det först då som de förstod att de hade gjort fel. De tog omgående bort annonsen från uthyrningssajten, och hyrde inte ut mer. Under sommaren kontaktade de hyresvärden flera gånger, för att erkänna sitt misstag och be om ursäkt och förståelse.

Annons

Det gav ingen effekt. Eftersom mannen inte bekräftade uppsägningen skickade värden i stället ut ett nytt brev efter sommaren, denna gång rekommenderat. Hyresgästerna fick veta att deras fall skulle prövas av hyresnämnden.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

Enligt värden handlade uthyrningen om en hotelliknande verksamhet, till oskäligt hög hyra. Värden ville heller inte låta kvinnan överta kontraktet, eftersom hon hade varit lika delaktig i uthyrningen som sin sambo.

Paret uppger själva att de låst sonens rum vid uthyrningarna, och att de därmed inte hyrt ut lägenheten i sin helhet. Varje uthyrning har handlat om ett fåtal nätter, till en sammanlagd summa av 10 800 kronor.

Ångrar sig djupt

Mannen och hans sambo säger sig vara djupt ångerfulla. Risken att förlora bostaden ska ha hållit dem vakna om nätterna och tärt på dem som familj.

Annons

I sitt beslut konstaterar hyresnämnden att uthyrningen har skett så som värden hävdat och paret erkänt. Men man slår också fast att mannen och hans sambo vidtog rättelse så fort de fick klart för sig att de gjort fel.

I sammanhanget hade de tur i oturen när de så snabbt avslöjades av värden. Det innebar nämligen att de inte hann hyra ut så många gånger, och att de heller inte tjänade några större summor på upplägget.

Det gör i sin tur att hyresnämnden anser att svartuthyrningen har varit av ringa betydelse för värden, och att den inte är skäl nog för uppsägning.

Därmed får familjen behålla lägenheten.

Läs också Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.