HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Balder höjer hyran på Långströmsgatan

Göteborg 570 hushåll på Långströmsgatan i Biskopsgården får Göteborgs hittills största hyreshöjning i år.

För ungefär ett år sedan tog Fastighets AB Balder över husen på Långströmsgatan 2–56 i Biskopsgården från den tidigare ägaren Centerplan. Då hade hyresgästerna i de slitna fastigheterna sluppit hyreshöjningar i flera år på grund av bristfälligt underhåll.

I april 2012 höjde Balder hyrorna med två procent efter förhandling med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Bläcket på överenskommelsen hade nätt och jämnt hunnit torka då fastighetsbolaget yrkade på att få höja hyran med ytterligare fem procent ett halvår senare. Motiveringen var att man genomfört en rad förbättringsåtgärder sedan ägarbytet, bland annat byte av vitvaror.

Så blev inte fallet, eftersom Hyresgästföreningen inte ansåg att åtgärderna kunde räknas som annat än normalt underhåll.

Men efter utdragna förhandlingar står det nu klart att Balders 570 hyresgäster på Långströmsgatan får 4 procents högre hyra från och med 1 mars i år. Det är årets hittills största hyreshöjning i Göteborg, och motsvarar ytterligare 200 kronor i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

Annons
Läs ocksåGrannens störningar tvingar Sofia att flytta: "Jag orkar inte mer"

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Eva Elvelin avser två procent allmänna kostnadsökningar. Men hon påpekar också att Balder fått utdelning för att bolaget ”visat god vilja” inför fortsatt upprustningsarbete.

– De har fått två procent extra. De har ju gjort mycket insatser, säger hon.

Hyrorna i de aktuella husen är låga med Göteborgsmått mätt. Underhållet är rejält eftersatt sedan tidigare och fastigheterna, som är byggda under miljonprogramsåren, behöver snart nya stammar.

Läs ocksåToppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Fastighetsägaren har redan börjat samla in hyresgästers godkännande inför en större, kommande renovering. Med tanke på dagens låga hyresnivåer befarar Eva Elvelin att husen i Biskopsgården kan bli föremål för protester liknande dem på Pennygången i Högsbo, där Stena Fastigheters planerade upprustning har överklagats.

– Det blir säkert rabalder där också, säger hon om Långströmsgatan.

Annons

Relaterat: Du har väl inte missat Hyreskollen på hemhyra.se?

Läs mer här om andra yrkanden och hittills färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland.

Läs också Fastighetskungen frias från åtal om folkbokföringsbrott Balders ägare inför rätta – skrev sig och familjen på kontoret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.