Annons

Balders ägare inför rätta – skrev sig och familjen på kontoret

Göteborg Jakten på adressfusket pågår i alla samhällsskikt. I veckan infann sig fastighetsmogulen Erik Selin i tingsrätten i Göteborg, anklagad för folkbokföringsbrott. Orsaken är att han skrivit sig på Balders huvudkontor för att undkomma hot.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Balders ägare och vd Erik Selin i Göteborgs tingsrätt för ett par veckor sedan. Han menar att den felaktiga adressuppgiften handlat om att lösa en praktisk fråga på ett smidigt sätt. Nu frias han och Balders vice vd från folkbokföringsbrott.

Det var på tisdagsmorgonen som Balders vd och vice vd, Erik Selin och Sharam Rahi, passerade säkerhetskontrollen vid Göteborgs tingsrätt.

Båda är åtalade för att felaktigt ha folkbokfört sig och sina familjer på Balders huvudkontor på Parkgatan i Göteborg, bara ett stenkast från tingsrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Selin var skriven på jobbadressen under ett knappt års tid, fram till slutet av mars förra året. Rahi var skriven där i drygt 1,5 år.

Balders huvudkontor på Parkgatan i Göteborg.

Bakgrunden till de felaktiga uppgifterna är att företagsledarna och deras familjer sedan många år återkommande utsätts för hot, något som också ska ha bekräftats av polis. Detta är en bärande del i försvaret inför domstolen.

Erik Selin är huvudägare i Balder och en av Sveriges rikaste män. Hans och vice vd:s säkerhet uppges vara en löpande punkt på Balders styrelsemöten. Huvudkontoret ska för några år sedan ha utrymts på grund av bombhot, och har numera ett utökat skalskydd med vakter, nyckelkod och ett tiotal säkerhetsdörrar innan man når tionde våningen där ledningen sitter.

Läs ocksåEfter granskningen av adresskaoset: krav på att regeringen ser över lagen

I tidigare förhör med Skatteverkets utredare har Erik Selin uppgett att han fått rådet av en polisbekant att inte vara skriven där han faktiskt bor. Detta för att göra det svårare att kartlägga honom med en enkel googling. En säkerhetsfirma ska ha gett samma råd, liksom Balders egen företagsjurist.

Men det var innan lagskärpningen 2018. Då blev det straffbart att göra just så. Varken Selin, Rahi eller någon av deras rådgivare säger sig ha känt till det. Telefonsamtalet från Skatteverkets utredare förra våren kom därför som en överraskning för Sharam Rahi, som var den som kontaktades först.

Annons

– Jag blev uppringd och kallad till förhör, säger han till Hem & Hyra utanför rättssalen.

Läs ocksåFinansministern: "Är man felaktigt folkbokförd så är det ett brott"

Insikten om att de misstänktes för brott fick företagsledarna att byta säkerhetsstrategi, och i stället ansöka om så kallad sekretessmarkering och skyddad folkbokföring hos Skatteverket (se faktaruta nedan).

Sekretessmarkeringen beviljades under sommaren. Utökad skyddad identitet vore problematisk, menar Erik Selin.

– Jag är firmatecknare för över hundra bolag. Jag skulle inte kunna ha bank-id, ingenting. Det går ju inte. Jag har inget val, säger han till Hem & Hyra.

Rättegången inleddes i en av tingsrättens vanliga salar. Men på grund av tekniska problem flyttades förhandlingen nästan direkt, symboliskt nog till en av säkerhetssalarna som råkade vara ledig.

Kammaråklagare James von Reis läste upp grunderna för åtalet: att de felaktiga adresserna har riskerat att vilseleda myndigheter och att företagsledarna inte har registrerat den falska adressen av misstag, utan med flit.

Annons

Baldercheferna förkastar i sin tur dessa argument. De medger visserligen att de uppgett kontorsadressen som bostadsadress, men nekar till brott. I stället hävdar de nödsituation, och i sista hand att ett eventuellt lagbrott i så fall bör betraktas som ringa – i ett sådant läge säger lagens straffparagraf att domstolen inte ska döma till ansvar.

Erik Selin och Sharam Rahi framhåller också att ingen av dem tjänat något på upplägget eller haft för avsikt att utnyttja samhället – de har helt enkelt försökt lösa en praktisk fråga på ett smidigt sätt.

Eftersom nuvarande adresser kunde komma på tal under förhandlingen yrkade försvaret på att rättegången därefter skulle hållas bakom stängda dörrar. Det gick rätten med på.

Dom väntas efter påsk.

Fakta: Skyddade personuppgifter

Finns tre nivåer: sekretessmarkering, skyddad folkbokföring (tidigare kvarskrivning) och fingerade personuppgifter.

  • Sekretessmarkering är den lägsta nivån. Omfattar alla personuppgifter. Gör det svårare för andra att komma åt dina uppgifter i folkbokföringsregistret, eftersom myndigheter först måste göra en prövning innan dina uppgifter lämnas ut. Går att få om du riskerar att utsättas för brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier.
  • Skyddad folkbokföring ger ett starkare skydd. Gamla adressuppgifter tas bort och ny adress registreras inte i folkbokföringen. Andra myndigheter får alltså inte del av uppgifterna. Du får din post via Skatteverket. För att få skyddad folkbokföring krävs särskilda skäl, se ovan. Det kan till exempel vara om du ingår i personskyddsprogram, har vittnat i ett allvarligt brottmål eller hotas av din familj eller släkt.
  • Fingerade personuppgifter innebär att du får nytt namn och personnummer. Handläggs av polisen.
Fakta: Fastighets AB Balder

Fastighetskoncern som äger och förvaltar hyreslägenheter, bostadsrätter, kommersiella lokaler och hotell i Sverige och flera andra länder i Nordeuropa.

Grundad av huvudägare och vd Erik Selin 2005.

Drygt 600 anställda, säte i Göteborg.

Läs också Hemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.