HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bara renovering räcker inte för maxhyra

Nyheter ​Lagreglerna om bruksvärde innebär inte att höjd standard i kök och bad automatiskt ger värden rätt till stora hyreshöjningar om andra brister finns kvar. Det anser hyresnämnden och hovrätten, och prutar ner hyreskraven i två hyreshus i Solna.

​Det har gått fyra år sedan fastigheterna i Solna fick nya avloppsstammar, nya elledningar, ny tvättstuga samt renoverade kök och bad. Mot den bakgrunden krävde hyresvärden en hyra på 1 275 kronor per kvadratmeter. Hyresgästerna gick med på 950 kronor.

Ett trettiotal hyresgäster drev saken i hyresnämnden, som fastställde hyran till 1 075 kronor per kvadratmeter.
För tre av lägenheterna ville värden ha 1 325 respektive 1 400 kronor. Hyresnämnden bestämde dessa hyror till 1 200 kronor per kvadratmeter.
Hyresnämnden konstaterar bland annat att renoverade kök och badrum inte ger rätt till stora hyreshöjningar om det finns allvarliga anmärkningar beträffande dessa utrymmen, och dessutom mot ”lägenhetens skick i övrigt”.

Läs ocksåPitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Och brister fanns det gott om när hyresnämnden gjorde besiktning: anmärkningar från byggbesiktningen som inte gjorts något åt, otäthet mellan diskbänk och arbetsbänk vilket ökar risken för vattenskador, obekväm nivåhöjning i badrummen, innerdörrar och trösklar i dåligt skick, vissa fönster ”framstod som ruttna” på utsidan osv.

Hyresnämndens sammanfattande intryck var att standarden ”framstår som ojämn vilket starkt drar ner det allmänna intrycket”.

Eftersom det gäller retroaktiv hyra sedan flera år tillbaka ville hyresgästerna ha tolv månader på sig att betala den skuld som byggts upp under åren. Värden sa nej, men hyresnämnden gav hyresgästerna rätt att dela upp skulden på tolv betalningar.
Värden överklagade både hyresbeloppen och uppdelningen av betalningen, men hovrätten kom till samma slutsats som hyresnämnden.

Läs ocksåMattis och Pauline portades från hyresförhandlingen: ”Tycker vi har rätt till inflytande”Mattis Nilsson och Pauline Green på gården till huset där de bor.
Fakta: Bara renovering räcker inte för maxhyra

Bruksvärdessystemet = Hyran sätts efter fastighetens och lägenhetens standard, läge med mera. Hyran är oskälig om den är påtagligt högre än hyran för en likvärdig lägenhet.

Läs också Corona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden Sävsjöhyror var felaktiga - nu väntar höjningar Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.