Annons

Barn vräks från sina hem

Umeå Trots att inga barn under 18 år ska behöva avhysas, vräktes totalt 735 barn i Sverige under förra året. Utav dessa var 52 boende i norra Norrland.​
I Sundsvall, har 23 barn vräkts, Härjedalen, 3 stycken och i Gällivare, 8 stycken. Listan är lång och dyster. Av de 42 nordligaste kommunerna finns 14 stycken uppräknade på listan.
– Jag vill börja med att göra ett förtydligande här. Inga barn i Sundsvall har blivit vräkta från den lägenhet där de är folkbokförda. När kronofogden gör sin statistik kollar de om det finns barn på adressen, men inte om de är folkbokförda där. Därför är siffrorna missvisande, säger Marlene Westberg, områdeschef i Sundsvall.
 
Kronofogdens definition:
Med antal barn som berörs avses alla barn under 18 år som bor permanent eller tillfälligtvis i bostaden. Det har ingen betydelse om det exempelvis är svarandens egna barn eller samboendes barn. Till berörda barn räknas även växelvis boende och umgänges­barn som träffar sin förälder motsvarande 30 dagar eller mer per år.
 
Vad är den vanligaste orsaken till att människor vräks?
– Det är ekonomin. När man hamnar i obestånd måste man se till att betala hyra och elström allra först. Många prioriterar tyvärr att betala av billånet istället för hyran, säger Westberg.
Hur löser man då problemet om barn är folkbokförda på adressen?
– Vi lyssnar först med hyresvärden om han kan gå med på uppskov med hyran. Sedan går vi in och hjälper till med hyran, efter att personen ansökt om bidrag.
Kronofogden har på uppdrag av regeringen, fört statistik på hur många barn som varit inblandade när vräkningar har utförts. Något liknande uppföljning har aldrig tidigare gjorts i Sverige. I en statlig utredning från 2005 uppskattades det att cirka 1 000 barn per år vräks. Den siffran är högre än verkligheten, men ändå långt ifrån den nollvision som regeringen har.
 
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.