Annons

Barn vräks från sina hem

Umeå Trots att inga barn under 18 år ska behöva avhysas, vräktes totalt 735 barn i Sverige under förra året. Utav dessa var 52 boende i norra Norrland.​
I Sundsvall, har 23 barn vräkts, Härjedalen, 3 stycken och i Gällivare, 8 stycken. Listan är lång och dyster. Av de 42 nordligaste kommunerna finns 14 stycken uppräknade på listan.
– Jag vill börja med att göra ett förtydligande här. Inga barn i Sundsvall har blivit vräkta från den lägenhet där de är folkbokförda. När kronofogden gör sin statistik kollar de om det finns barn på adressen, men inte om de är folkbokförda där. Därför är siffrorna missvisande, säger Marlene Westberg, områdeschef i Sundsvall.
 
Kronofogdens definition:
Med antal barn som berörs avses alla barn under 18 år som bor permanent eller tillfälligtvis i bostaden. Det har ingen betydelse om det exempelvis är svarandens egna barn eller samboendes barn. Till berörda barn räknas även växelvis boende och umgänges­barn som träffar sin förälder motsvarande 30 dagar eller mer per år.
 
Vad är den vanligaste orsaken till att människor vräks?
– Det är ekonomin. När man hamnar i obestånd måste man se till att betala hyra och elström allra först. Många prioriterar tyvärr att betala av billånet istället för hyran, säger Westberg.
Hur löser man då problemet om barn är folkbokförda på adressen?
– Vi lyssnar först med hyresvärden om han kan gå med på uppskov med hyran. Sedan går vi in och hjälper till med hyran, efter att personen ansökt om bidrag.
Kronofogden har på uppdrag av regeringen, fört statistik på hur många barn som varit inblandade när vräkningar har utförts. Något liknande uppföljning har aldrig tidigare gjorts i Sverige. I en statlig utredning från 2005 uppskattades det att cirka 1 000 barn per år vräks. Den siffran är högre än verkligheten, men ändå långt ifrån den nollvision som regeringen har.
 
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.