HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnen i fokus på Kulturkalaset

Göteborg Husdjur och performancekonst varvas med bostadspolitisk debatt när Hyresgästföreningen tar plats på årets Kulturkalas.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Nioåriga Stella Kim Appelquist får hjälp av Nancy Daffour för att kunna måla sitt drömboende. Det viktigaste med att bo bra är egentligen läget, resonerar Stella. "Att jag bor nära mina grannar som jag leker med." Brunhilda Xhenje är redan klar med sin målning.

Just nu pågår årets Kulturkalas i centrala Göteborg. Bland hundratals programinslag finns även Hyresgästföreningen på plats, i år under parollen ”Om barnen fick bestämma!”.

Sexåriga Brunhilda Xhenje från Bellevue passar på att måla sitt drömhus i tältet i Bältesspännarparken.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

– Det är ett hus för hästar, förklarar hon och tillägger att det är så hon själv vill bo när hon blir stor.

Nancy Daffour från projektet Best of Bergsjön servar med färg och penslar. Hon är en av nio ungdomar från stadsdelen som under tre sommarveckor är anställda för att producera lokal kultur i form av event, konstverk och interaktiv scenografi. Det ettåriga projektet drivs av Hyresgästföreningen i samarbete med Familjebostäder, och syftar till att låta ung kreativitet få sätta sin prägel på närmiljön samt korta beslutsvägarna mellan ungdomar och beslutsfattare.

– Det har varit jättekul och jag har lärt mig jättemycket. Jag är en sådan person som gillar att påverka och förändra stadsdelen och Göteborg. Det här var en sådan chans, att få vara med och göra det. Och de lyssnar på oss, säger Nancy Daffour.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Inne i Trädgårdsföreningen erbjuder stadens sju hyresgästföreningar barnaktiviteter i ett gemensamt tält. Här kan man bland annat lära sig hur man tar hand om husdjur i stadsmiljö, eller plantera en egen växt. Sara Hukic, sju år, klappar kaniner. Något eget keldjur har hon inte än i hemmet vid Wieselgrensplatsen.

– Men vi ska få en hund när jag blir större. Helst en liten bulldog!

Med start i morgon står Hyresgästföreningen värd för en serie högaktuella panelsamtal om bostadsfrågor i Bältesspännarparken, se faktaruta här intill. Man ägnar även heldagar åt olika teman, till exempel drömmen om att få flytta hemifrån eller vad som händer om man inte får bo kvar.

Läs ocksåKritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Kulturkalaset avslutas på söndag.

Fakta: Bostadspolitiska samtal i veckan

Torsdag: Tre år kvar vid makten – vad kommer att hända? Med företrädare för stadens politiska majoritet. Kl 15.30.

Fredag: Bostadspolitik i opposition. Med företrädare för Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vägvalet. Kl 15.30.

Lördag: Hur skapar vi den trygga staden? Framtiden, polisen, Social resursförvaltning, Park- och naturförvaltningen. Kl 15.30.

Söndag: Hur ser framtiden ut för oss hyresgäster? Framtiden och Hyresgästföreningen. Kl 13.00.

Samtliga samtal äger rum i Hyresgästföreningens tält i Bältesspännarparken.

Läs också Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.