Annons

Barnens konst ska förändra bilden av Gamlegården

Kristianstad Bostadsbolaget i Kristianstad vill förändra bilden av Gamlegården. I dagarna sätter bolaget upp nya områdesskyltar som barn och ungdomar har målat.
Bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad får nya skyltar. Foto: Gry Berglind

Barn och ungdomar i Näsby skolor och förskolor fick i uppdrag av det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad att måla baksidor till 15 informationsskyltar som ska sättas upp på Gamlegården i dagarna. Målningarna är ett led i arbetet att sprida en positiv bild av bostadsområdet.

− Många Kristianstadbor har aldrig varit i Gamlegården. Ändå har många bestämda uppfattningar om området. Jag tror att många tänker på betong när de hör ordet miljonprogram men så är det ju inte alls. Det är oerhört grönt och vackert på området. Det finns till och med kolonilotter här, säger Jonas Rosenberg, kommunikationsansvarig vid ABK.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I många år har ABK jobbat med att förändra bilden av området. Enligt Jonas Rosenberg har området idag inte mycket mer problem än något annat av deras bostadsområden.

Annons

− Förutom att det finns många hushåll med en svag ekonomi finns det inte mycket som sticker ut mer än att de negativa bilderna från förr lever kvar och skapar grodrund för förutfattade meningar. Det vill vi ändra på genom att försöka lock hit Kristianstadbor som normalt sätt inte kommer hit.

Och vad är det ni lockar med?

Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.

− Bland annat arrangerar vi årligen ABK:s Kulturdag på området och vi kommer att marknadsföra Gamlegården på kulturnatten i centrala Kristianstad. En viktig del i båda arrangemangen är att våra hyresgäster kommer att laga mat från världens olika hörn och bjuda på.

Annons
Fakta: Bakgrund

Gamlegården byggdes på 1970-talet och är ett så kallat miljonprogramsområde. I området finns bara en hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget ABK som har 1 850 lägenheter här. Gamlegården deltar i ett projekt som heter Urban-15 och har fått 11 miljoner kronor från staten till olika insatser som ska förbättra situationen för de ekonomiskt svaga grupperna.

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.