Annons

Hyresgästen Leif om höjningen: ”Jag klarar det men andra kan få problem”

Kristianstad 4,99 procents höjning första året, och 4,6 procents höjning året därefter. Nu är 2024 och 2025 års hyror för ABK i Kristianstad färdigförhandlade.
En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.
Foto: Mikael Malmberg, Hyresgästföreningen/Anders Eeg-Olofsson, Hem & Hyra
Leif Larsson är förtroendevald på Hyresgästföreningen och hyr sin bostad av ABK.

Hyresförhandlingarna mellan Kristianstads kommunala bostadsbolag ABK och Hyresgästföreningen har avslutats, meddelade parterna under måndagen. Resultatet är ett tvåårigt avtal där hyran i snitt höjs med 4,99 procent från och med 1 januari 2024, och sedan med 4,6 procent från samma datum 2025.

4,99 är den genomsnittliga höjningen men hyrorna kommer att differentieras på lägenhetsnivå enligt ABK:s hyressättningsmodell. Det vill säga att olika lägenheter får olika höjningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen Leif Larsson vet inte exakt vad hans hyra kommer att landa på men räknar med cirka 350 kronor i månaden.

– Jag klarar det men andra kan få problem, säger Leif Larsson.

Högre höjning än förra gången

Han tror att pensionärer med låg pension och ungdomar kan få det tufft. Människor som av olika anledningar är beroende av ekonomiskt stöd är en annan grupp som kan bli drabbade. Det i sin tur betyder att stat eller kommun får gå in och stötta ekonomiskt med ökade bidrag, menar han.

– Vi tänker mycket på de utsatta, säger Leif Larsson.

Annons

Hyreshöjningarna påverkar hyresgäster i närmare de drygt 9 000 lägenheter som finns i AB Kristianstadsbyggens bestånd, och det är ungefär var femte invånare i kommunen. Den höjning som träder i kraft efter nyår blir något högre än den senaste uppgörelsen, för 2023 års hyror. Inför 2023 höjdes snitthyrorna med 4,92 procent, jämfört med 4,99 procent inför 2024.

Yrkade på 9,52 procent

Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningen. ”Att skriva på en överenskommelse på så pass hög nivå är inte roligt och vi är medvetna om att det blir en tung smäll för många”, skriver hon i ett pressmeddelande.

En ung kvinna med blåa ögon och ljust hår iförd en ljus blus står framför en dörr med ett runt fönster i.
Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland.

Hon skriver också att hon helst hade velat se en lägre höjning, men ”i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra”.

Motparten ABK yrkade enligt Hyresgästföreningen på en hyreshöjning på 9,52 procent. ABK menar att bostadsbolaget hade behövt en högre höjning än det som nu blev resultatet för att täcka ökade kostnader för bland annat räntor och energi.

Henrik Strand, vd AB Kristianstadsbyggen.

”Vi behöver fortsätta att se över hur vi kan anpassa verksamheten efter detta”, skriver vd Henrik Strand i ett pressmeddelande.

Annons

”Exempelvis har vi inte möjlighet att göra lika mycket underhåll som tidigare”, står det också.

Förtroendevald: ”Svår fråga”

Hyresgästen Leif Larsson är förtroendevald i Hyresgästföreningen och satt själv med och förhandlade. Han säger att de var tuffa förhandlingar. Det är första gången han är med om ett tvåårsavtal.

– Det är bra på det sättet att hyresgästerna vet vad de har att förvänta sig. Men det är en svår fråga, vi vet inte hur det ekonomiska läget ser ut framöver.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Fakta: Hyresutvecklingen för ABK

ABK-skylt.

2025 års hyra: 4,60 procent

2024 års hyra: 4,99 procent

2023 års hyra: 4,92 procent

2022 års hyra: 1,72 procent

2021 års hyra: 0,75 procent

2020 års hyra: 1,50 procent

2019 års hyra: 1,55 procent

Källa: Hem & Hyra

Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.