Annons

Barnskelett slängdes när hyreslägenheter blev bostadsrätter

Lund Huset i centrala Lund gjordes om från hyreslägenheter till bostadsrätter. Nu misstänks ägaren för brott mot kulturminneslagen, eftersom ett uppgrävt barnskelett ska ha slängts bort under ombyggnaden.
Foto: Anders Högmark
Så här ska det gå till. Mänskliga kvarlevor undersöks i samband med ett grävarbete i Lund under hösten 2017. I det fall som länsstyrelsen nu har anmält misstänks dock att fastighetsföretaget brutit mot kulturminneslagen. Enligt vittnesuppgift påträffades barnskelett som slängdes.

 

Det var i slutet av förra året som flerfamiljshuset togs över att en nybildad bostadsrättsförening. Den tidigare ägaren hade under sommaren fått bygglov för att inreda ytterligare tre lägenheter i byggnaden, som tidigare varit ett flerfamiljshus med hyresrätter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men en person blev vittne till hur det föregick grävarbeten på tomten. Enligt Pia Laike som är biträdande stadsarkitekt i Lunds kommun är schaktarbetet något som inte var tillåtet enligt bygglovet.

– Hela innerstan ligger ju inom fornminne så ska man ner och gräva i marken där måste man kontakta länsstyrelsen för tillstånd, säger hon.

Annons

Detta gäller även om Lunds kommun skulle missa att upplysa fastighetsägaren om detta.

Läs ocksåHundratals hyresgäster på Linero får hyresrabatt under sju år357 hushåll på Vikingavägen på Linero i Lund får hyresrabatt under sju år. Det kommunala bostadsbolaget LKF har fått pengar från Boverket.

Vittnet kunde se hur skelettdelar från barn låg spridda över innergården. Men när länsstyrelsen samma dag gjorde en inspektion på platsen hade schakten redan grävts igen och skelettdelarna var borta. Enligt länsstyrelsen var det dock uppenbart att det hade pågått grävningsarbeten på tomten, eftersom innergården var täckt av blålera från kulturlagren. Enligt vittnesuppgifter ska skelettdelarna ha fraktats bort av byggföretaget.

Byggföretaget och det fastighetsföretag som senare sålt huset till bostadsrättsföreningen misstänks nu för brott mot kulturminneslagen. I anmälan från länsstyrelsen står det att den som vill bygga något är skyldig att i förväg att ta reda på om fornlämningar kan beröras. Och även om det finns ett bygglov som tillåter grävarbeten måste länsstyrelsen underrättas om någonting dyker upp i marken.

Annons

Den privata fastighetsägaren som nu misstänks för brott mot kulturminneslagen har haft flera chefsuppdrag inom kultursektorn.

Läs ocksåDe letar spår efter medeltidens boende
Läs också Infekterad strid om bygge på kulturmark i Alfta Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.