HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hundratals hyresgäster på Linero får hyresrabatt under sju år

Lund 358 hushåll på Vikingavägen på Linero i Lund får hyresrabatt under sju år. LKF har fått statliga pengar som nu används för att kompensera ökade hyror i samband med renoveringen.
Det är bara hyresgästerna som bor på den norra sidan av Vikingavägen som omfattas av hyresrabatten.
Foto: Anders Högmark
Det är bara hyresgästerna som bor på den norra sidan av Vikingavägen som omfattas av hyresrabatten.

Det var 2015 som LKF började renovera 680 lägenheter på Linero. Byggnaderna stod klara 1972, och hade ett stort behov av att fixas till.

Förutom vanligt underhåll som byte av fönster och stammar har också LKF gjort vissa saker som räknas som standardhöjningar. Därför har LKF i förhandlingar med Hyresgästföreningen fått igenom en hyreshöjning.

Läs ocksåBoende på Linero: "Jag hoppas verkligen att det blir som det står där"Clariza Dulanto

Idag väntar omkring 350 hyresgäster fortfarande på renoveringar av sina lägenheter, som kommer att medföra hyreshöjningar på mellan 13 och 15 procent. Men dessa kommer att kompenseras med en hyresrabatt, som ska betalas ut i sju år efter att huset blivit besiktigat och klart.

Enligt LKF:s vice vd Gunilla Flygare ska rabatten under denna period täcka upp ”större delen” av den hyreshöjning som kommer att införas.

– Det är i princip hela, säger hon, men lämnar en reservation om att det kan ske förändringar under renoveringens gång och vill därför inte vara mer specifik än så.

Läs ocksåPengar till renovering fryser inne

Trots rabatten får hyresgästerna räkna med de sedvanliga, årliga hyresförhandlingarna och de höjningar som kan följa av dessa. Och efter sju år tar rabatten slut. Då får hyresgästerna alltså betala den hyra som redan förhandlats, utan avdrag.

Annons

De 24 miljoner kronor som hyresrabatten beräknas kosta har kommit till LKF från Boverket i form av ett renoveringsstöd.

– Det här stödet har kommit till eftersom regeringen har satsat på upprustning och förändringar av utsatta områden och Linero räknas som ett av dem, säger Gunilla Flygare.

Läs ocksåLKF bygger om Linero centrum

Därför kommer de hyresgäster som bor i kvarteret Eddan på andra sidan Vikingavägen som redan fått sina bostäder renoverade inte att få någon rabatt.

Petter Ek är förhandlare på Hyresgästföreningen och säger att det inte är möjligt att kompensera även hyresgästerna i första etappen, utifrån hur stödet från Boverket är utformat.

– Men rabatten är givetvis bra för de hyresgäster som får den, säger han.

Annons

LKF planerar att hålla informationsmöten för de som bor på Vikingavägen 1-27 och har rätt till rabatten, står i ett brev som skickats ut till de boende. ”[D]etta är ett nytt ombyggnadsstöd som tyvärr inte var möjligt att söka för ombyggnaderna av lägenheterna på södra sidan av Vikingavägen”, står det också i brevet.

En handfull hyresgäster på Vikingavägen har motsatt sig att LKF ska genomföra renoveringar i deras bostäder. Några av de hyresgäster som Hem & Hyra pratat med lyfter fram just de höjda hyrorna som en anledning till att de inte vill ha en renovering. Men eftersom hyrorna redan är förhandlade är det alltså inte detta som Hyresnämnden ska pröva, utan istället om renoveringen ska bli av eller inte.

I slutet av mars ska domstolen komma fram till ett beslut. Enligt Petter Ek är det osannolikt att Hyresnämnden skulle välja att gå på hyresgästernas linje och stoppa renoveringen.

Ombyggnaderna på fastigheterna Havamal 1 och 2 beräknas vara avslutade under december 2021.

Fakta: Så funkar det vid renovering

Vanligt underhåll ingår för det mesta i hyran, och då ska du inte få en hyreshöjning efter renoveringen. Om du däremot får högre standard kan du få högre hyra eftersom lägenhetens bruksvärde ökar.

Du har rätt till nedsättning av hyran om det finns ”hinder och men” i din nyttjanderätt, det vill säga om du inte kan utnyttja din bostad fullt ut. Men generellt kan du inte få ersättning vid normalt underhåll.

Läs också Stambyten kostar olika för hyresgästerna i Skåne Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.