Annons

Batljan: ”Vi ska äga 10 000 hyresrätter om fem år”

Stockholm Ilija Batljan får viss kritik i Rikshems granskning. Nu startar han ett fastighetsbolag som ska äga 10 000 hyresrätter om fem år.

Namnet på Ilija Batljans nya fastighetsbolag är inte spikat, men han tror det ska heta ”Samhällsbyggnadsbolaget”, med tanke på bolagets mål och ambitioner.

– Jag vill skapa ett medelstort fastighetsbolag som ska äga cirka 10 000 hyresrätter, och ett antal samhällsfastigheter som skolor och äldreboende om fem år.

Bolaget kommer både bygga nya hyresrätter och köpa befintliga. Han utesluter inte heller att bolaget kommer att satsa på byggande av enstaka bostadsrätter. För att finansiera det hela för han samtal med tre investerare och han räknar med att ha investerat 10-15 miljarder kronor om fem år.

– Jag gillar både Norrland, Dalarna och Skåne och det är bostadsbrist i 230 av våra kommuner så vi kommer att verka över hela landet, säger han.

Den förre S-toppen Ilija Batljan fick sparken som vice vd i bostadsbolaget Rikshem i december. Rikshems styrelse skrev i ett pressmeddelande att skälet var att bolaget inte längre hade förtroende för sin vice vd på grund av att han ”initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen. Dessutom har han tecknat ett bostadshyreskontrakt med annan part utan att inhämta styrelsens synpunkter”.

I den granskning av Ilija Batljan och Rikshems vd Jan-Erik Höjvall som bolaget låtit genomföra kritiseras båda till viss del. Jan-Erik Höjvall borde till exempel  ha sett till att ha ett skriftligt godkännande av styrelsen innan han genomförde fastighetsaffärer som privatperson.

Ilija Batljan fick 1 maj 2015 ett förstahandskontrakt på Östermalm av en fastighetsägare som Rikshem gjort affärer med 2013 då bolaget sålde två hyresfastigheter till hyresvärden. Den oberoende granskaren skriver att ”Det hade varit lämpligt att informera styrelsen före ingående av hyresavtal, men vi kan inte utifrån Rikshems formaliserade riktlinjer och anställningsavtal se att vice vd behöver erhålla ett skriftligt godkännande.

Ilija Batljan hävdar att han fick lägenheten genom att göra en intresseanmälan hos fastighetsägaren. Han tycker inte att han borde ha informerat styrelsen.

– Det var inte jag som gjorde affären med fastighetsägaren och jag förstår inte varför jag ska informera styrelsen om jag skaffar en lägenhet, säger han.

En annan punkt som granskades var det bud som Ilija Batljan som privatperson, lämnat på en kommersiell fastighet, samtidigt som han var vice vd på Rikshem. Efter att budet var lämnat frågade Ilija Batljan styrelsen om godkännande att köpa fastigheten.

Men utredaren anser att”. ”Vice vd borde ha informerat styrelsen och erhållit styrelsens ställningstagande före ett bud lämnades”.

– Man hittar inga fel och jag är friad. Jag har redan fått mitt straff när jag fick sparken för något jag inte gjort, hävdar Ilija Batljan.

Mats Mared, styrelseordförande i Rikshem, står fast vid att det var rätt beslut att ge Ilija Batljan sparken.

– Skälet till att han fick gå var att vi inte hade förtroende för honom och utredningens slutsatser ändrar ingenting.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.