Annons

Bengts val: Flytta till Hagfors eller bli hemlös

Spånga Ytterligare en person som anvisats till skandalhusen i Hagfors träder nu fram. Bengt Söderkvist, 63, berättar att han folkbokförts i fastigheten Geijersholm utan att han ens själv kände till det.
Bengt Söderkvist bodde på camping i många år. Under sju år stod hans vagn uppställd på Solvalla tills marken behövdes för en ny dragning av tvärbanan. Därefter parkerade han en tid vid en mack på Ekerö och efter det var tanken att han skulle hyra en friggebod i samma område.

Men, efter många turer hamnade han på hotelljouren i Kungens Kurva tills han nyligen uppmanades att söka det nu omskrivna boendet i Hagfors. Det boende som migrationsverket utrymde eftersom det var fullt med skadedjur och svårt nedslitet. Vilket lokaltidningen NWT.se bekräftat att så är fallet även nu. Den lokala miljöförvaltningen utreder för närvarande hur allvarligt läget är och har konstaterat svartmögel, undersökt asbest och sett både löss, möss och kackerlackor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bengt Söderkvist hade egentligen inget emot flytten till en början. Han befinner sig i en tvist om en vildhund han importerat från Spanien som en person på Ekerö tagit hand om och tänker behålla. Ett av villkoren för att han ska få tillbaka den är att han har ett förstahandskontrakt. Det skulle han få i Hagfors.
– Så jag skrev på bara för att få tillbaka hunden, säger han och tillägger att även socialen i Spånga-Tensta utövat påtryckningar för att han ska flytta. Inte på grund av hunden, utan rent allmant: Flytta, eller bli hemlös.

Men trots att Bengt Söderkvist ännu inte flyttat till Hagfors är han redan skriven på lägenheten i det gamla asylboendet. Och det har skett utan hans kännedom, enligt honom.

Annons

– Jag låg på Sankt Görans sjukhus med hjärtflimmer. När jag skulle ta vårdtransport därifrån sa de att jag inte fick åka för att jag var bosatt i Hagfors.

Läs ocksåHär är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun

Bengt Söderkvist visar upp kontraktet han skrivit på. Det ser precis likadant ut som det Björn Mattsson aldrig skrev under, vilket ledde till att han blev ställd på gatan och bodde på Ålandsbåten i stället, som Hem & Hyra berättat om tidigare.

Hem & Hyra har ställt frågor om Bengt Söderkvists folkbokföring men enhetschefen Abdi-Nur Isse säger att han inte kan kommentera enskilda ärenden. Han säger dock att det bara är den enskilde själv som kan göra en sådan anmälan. Abdi-Nur Isse meddelar också att ingen som inte vill flytta till Hagfors heller ska behöva göra det längre, och att de som hamnat i bekymmer på grund av de här kontrakten ska få hjälp med det.

Annons

Bengt Söderkvist nekar dock konsekvent att han skrivit under ett papper för folkbokföring i Hagfors. Folkbokföringsregistret bekräftar att det kommit in en handling men vems underskriften är går inte att jämföra förrän om några dagar.

Läs ocksåMultisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomstFatana Popal ligger i sin specialsäng. IHon har ljusgul kortärmad tröja och ett blågrått täcke med vita stjärnor på. I bakgrunden till vänster ett gåbord och till höger på sängbordet en kopp te. Fatana och hennes man måste flytta ut sista oktober och vet inte var de ska ta vägen.

Han har dock fått reda på att han slipper flytta till Hagfors. Men hunden, den är i förvar på Ekerö och den vill inte personen som har den ge tillbaka.
– Han har misskött den, säger hon, genom att ge för mycket mat.
– Misskött, säger Bengt. Jag har haft hund i 16 år. Jag har aldrig misskött ett djur.

Läs också Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.