Annons

Betaltvättstugor på gång i Örebro

Nyheter ​Kommunala Örebrobostäder planerar att införa betaltvättstugor. Hyresgäster ska få slanta upp omkring tio kronor per tvättmaskin. I gengäld sänks hyran.
Bostadsbolaget är det senaste i raden som har eller planerar att införa betalsystem för att få tvätta. I området Oxhagen mäts just nu hur mycket hyresgästerna tvättar. Statistiken ska användas för att slå fast hur mycket hyran ska sänkas och för att Örebrobostäder ska försäkra sig om att tekniken fungerar.
– Tanken är att för den hyresgäst som tvättar normalt mycket så ska det inte innebära någon skillnad ekonomiskt. Hyran ska sänkas i motsvarande grad som tvättandet kostar, säger Linus Larsson, miljöchef på Örebrobostäder.
Poletter och mynt är ett passerat kapitel. Hur många tvättar som görs ska rapporteras in via bredband och sedan kommer räkningen på hyresavin i efterhand.
– Vi vill införa det här systemet dels för att det är mer rättvist, dels av miljöskäl. Hyresgästerna kommer nog att bli mer medvetna och inte okynnestvätta.
Örebrobolaget har ett mål att man ska minska sitt koldioxidutsläpp med 20 procent på sex år. Dessutom har man skrivit under branschorganisationen Sabos mål att sänka energiförbrukningen med 20 procent fram till 2016.
Linus Larsson medger att det kan komma och bli en hyreshöjning för stora barnfamiljer som tvättar mycket.
– Visst är det så. Å andra sidan betalar ju de som bor många i en lägenhet mindre i hyra per person. Hur mycket hyresgästerna tvättar skiljer sig väldigt mycket åt och det har inte bara att göra med hur många det är i hushållet utan vilka vanor man har.
Hyresgästföreningen har sagt ja till ett försök i Oxhagen. Dock är det inte förhandlat hur stor hyressänkningen ska bli. Om allt går i lås hoppas Örebrobostäder att betaltvättstugan ska vara i bruk fullt ut till hösten. På längre sikt tror bostadsbolaget att alla hus ska få betaltvättstugor men troligast är att det sker när nuvarande maskiner behöver bytas ut.
– Ur miljösynpunkt är det bra att det kommer in ett ekonomiskt perspektiv i hur mycket man tvättar, säger Le-Roy Wentzel, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region mitt.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.