Annons

Bidrag ger lägre hyror när VFAB bygger nytt

Vadstena Statsbidrag håller hyran nere när Vadstena fastighets AB bygger nytt för första gången på 15 år. Om ett år ska de nya bostäderna på Drottningmarken vara inflyttningsklara.

Medan kommunala VFAB:s planerade bygge i Asylenparken drar ut på tiden så har det gått desto snabbare på Drottningmarken. Redan i början av 2017 räknar bolaget med att sätta spaden i jorden för de 18 nya radhuslägenheterna på Karin Månsdotters gata i utkanten av Vadstena.

– Det har gått undan därför att det redan var detaljplanelagt område. Ja, nästan i alla fall, säger VFAB:s styrelseordförande Anders Hedeborg (S).

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bolaget planerar att bygga sammanlagt 100 lägenheter de närmaste åren. Förutom de 18 som uppförs på Drottningmarken planeras för 48 lägenheter vid Asylen. I det fallet pågår fortfarande en prövning av de överklaganden som kommit in. Man vill också bygga nya lägenheter i Kalkhagen.

– Det känns väldigt trevligt att få vara med och ställa om vårt bostadsbolag från att bara underhålla till att producera nya lägenheter, säger Anders Hedeborg.

När det gäller Drottningmarken planerar VFAB att ansöka om statligt investeringsstöd. Ansökan kan göras först efter årsskiftet, men den hyresförhandling som gjorts med Hyresgästföreningen bygger på att bidraget beviljas.

Annons
Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Vi kommer att bygga oavsett, men får vi inget stöd så måste vi göra om hyresförhandlingen, säger VFAB:s vd Lars Larenius.

En förutsättning för att få bidraget är att hyran inte överstiger 1 300 kronor per kvadratmeter och år och det är också den nivå som bolaget och Hyresgästföreningen har kommit överens om.

– Det är en mycket rimlig hyra för att vara i ett nybyggt projekt, tycker Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

– Utan stödet skulle vi hamna på runt 1 425 kronor, säger Lars Larenius.

Annons

För hyresgästernas del innebär det en skillnad på ungefär 1 000 kronor i månaden. Lägenheterna blir treor och fyror på 80 respektive 95 kvadratmeter med liten trädgård och carport.

Lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning under sista kvartalet 2017.

Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Möten med politiker för tryggt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.