HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Billigare lägenheter kan bli verklighet i Helsingborg

Nyheter Helsingborgshem vill i år komma igång med konceptet ‘basboende’. Det handlar om lägenheter med färre tillval, och därmed lägre hyra.

Det är vanligt att hyresgäster väljer tillval som driver upp hyran, till exempel handdukstork, tvättmaskin eller inglasning av balkong. Det drabbar även kommande hyresgäster. Samtidigt genomgår många områden stora renoveringar, vilket också höjer hyrorna.

Tanken med basboende är att välja ut ett antal lägenheter där hyran inte ska höjas i samma takt som i andra. Idén lanserades för två år sedan av Helsingborgshem. 

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– Vi vill säkerställa att vi har billiga lägenheter även på lång sikt, säger Kristin Nilsson, affärsutvecklingschef på Helsingborgshem.

Processen har dragit ut på tiden, men nu är förhoppningen att i maj 2016 kunna presentera en konkret plan. Det finns redan hyresgäster som har anmält intresse. 

– Vi vill börja med pilotlägenheter så vi ser om basboende är attraktivt i verkligheten också, säger Kristin Nilsson. 

Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

Exakt vad som ska ingå i basboendet – eller vad som inte ska ingå – är inte klart. Inte heller hur mycket billigare det kan bli. Helsingborgshem har haft workshops med Hyresgästföreningen och ett exempel som kommit upp är att inte erbjuda tvättmaskin som tillval om det finns en gemensam tvättstuga.

Hyresgästföreningen är positiv till möjligheten att skala ner hyresrätter till ett mer förenklat boende, men är noga med att lägstanivån även fortsättningsvis bör vara hög.

– Vi vill inte skapa ett system med b-lägenheter, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen som tycker att projektet är väldigt intressant.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

– Många fastighetsägare är duktiga på att utveckla lyxboende. Vi ser massa exempel där de pimpar lägenheterna för att få upp hyresnivån. Vi har få exempel på det omvända, säger Peter Olsén.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.