Annons

Billigast el i Halmstad

Halmstad Kostnaderna för elnätet har blivit högre men själva elen billigare jämfört med i fjol. Halmstad har lägst totalpris i Halland, och kommunen klarar sig bra vid en jämförelse med övriga landet.

Elnätskostnaderna stiger men priset för el har sjunkit det senaste året. Räknar man ihop de olika delarna, det vill säga elnät, elhandel och skatt, så har de totala elkostnaderna sjunkit med i snitt 5 procent jämfört med förra året.
 
Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är med och tar fram. Studien jämför vad olika nyttigheter som el, vatten och sophämtning kostar genom att fiktivt förflytta en bostadsfastighet genom landets samtliga kommuner.
 
Bland de halländska kommunerna har Halmstad lägst elkostnader. Totalpriset för el är där 77,07 kronor per kvadratmeter och år, enligt rapporten. Falkenberg ligger på samma nivå med 77,09 kr per kvadratmeter och år. Allra lägst är elkostnaden i Luleå där man betalar 65,96 kronor för samma vara.
 
Högst elkostnader i Halland har Hylte med 93,20 kronor per kvadratmeter och år. Sett till hela landet har småländska Torsås högst kostnader. Där betalar de boende i snitt 101,33 kronor för samma sak.
 
Enligt rapporten blir nätavgifterna oftast högre i kommuner som har få kunder per ledningskilometer, alltså landsortskommuner, medan avgifterna kan hållas nere i tätorterna. Det är dock inte den enda förklaringen och rapportförfattarna menar att elnätsföretagen borde kunna effektiviseras.

Annons
Annons
Fakta: i Halland

Totalkostnad/mån för el i en lägenhet på 67 m2.

Kungsbacka 491 krVarberg 448 krHylte 520 krHalmstad 430 krFalkenberg 430 krLaholm 445 kr

I priset ingår el, nätavgift och skatt. Källa: Nils Holgersson-rapporten 2010

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.