Annons

Björnlundska stiftelsen tummar på reglerna

Luleå ​83 procent av hyresgästerna i den Björnlundska stiftelsen i Luleå faller inte under kriterierna för "behövande" trots att stadgarna säger så. Därmed är stiftelsen den med störst andel icke behövande hyresgäster av samtliga stiftelser i landet.

Hem & Hyras granskning av Sveriges stiftelser visar att Ellen och Harald Björnlunds hem för gamla, har högst antal icke behövande hyresgäster. ”Behövande” är den som enligt socialstyrelsen tjänar under 150 000 kronor per år. Det stämmer inte på flertalet hyresgäster på Stationsgatan, även om de heller inte är höginkomsttagare.

 
I stiftelsens stadgar står att man erbjuder bostad till ”behövande” pensionärer och till personer som arbetat i LKAB eller haft någon släkting som gjort det.
 
Lars Karlsson, stiftelsens ordförande, säger att det är svårt att hitta ”behövande” hyresgäster.
 
– Urkunden skrevs på 60-talet och vad som anses som behövande var olika då mot nu.
 
Karlsson säger att cirka två tredjedelar av hyresgästerna har anknytning till LKAB. Det finns två köer för att söka bostad i stiftelsen. En för personer med anknytning till LKAB, en med sökande som inte har det. När stiftelsen inte lyckas hitta perosner med anknytning till LKAB erbjuds eventuellt lediga lägenheter till sökande ur den andra kön.
 
Stiftelsens styrelse består av tre hyresgäster och två representanter från Luleå domkyrkoförsamling.
 
Stiftelsens förmögenhet uppgick 2008 till 10,8 miljoner kronor.

Annons

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Höjningar tvingade Siv att flytta Bostäder för fattiga går fortfarande till rika Ordnade billig semester i stället för bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.