Annons

Blev av med hyresrätt efter att ha avslöjats som scoutledare

Stockholm Att vara ledare inom scouterna i en annan stad än den man bor i kan kosta hyreskontraktet. Det fick en hyresgäst på Östermalm känna av. Hyresgästen sägs nu upp eftersom han misstänks bo i en villa i Uppsala där han var engagerad i scouterna och annat föreningsliv.
Foto: Getty Images
En hyresgäst på Östermalm blir av med sin hyresrätt efter att det avslöjats att han har en villa och var ledare för scouterna i Uppsala.

Ett engagemang i scouterna, en vattenskada och hänvisning till Gud. I ett ärende i hyresnämnden som rör en uppsägning av en lägenhet finns ingredienser som tillsammans bildar en giftig kompott. För den aktuella hyresgästen vill säga.

Bakgrunden till historien är att en hyresgäst på Östermalm blev uppsagd i oktober 2018. Ärendet hamnade i hyresnämnden där hyresvärden hävdade att hyresgästen hyrde ut lägenheten olovligt och i själva verket bodde i Uppsala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannens version är att han bor i en hyresrätt på Östermalm medan hans fru och barn bor i villan i Uppsala, som han äger med sin fru. Han hävdar att skälet till att han bor i lägenheten på Östermalm är att han aldrig ville flytta till Uppsala.

Han hävdar också att paret är separerade och skälet till att de inte kan skilja sig har med teologi att göra. Eller som mannen själv uttrycker det när ärendet var uppe i hyresnämnden ”Det är endast Gud som kan skilja människor från varandra”.

En genomgång av handlingarna i hyresnämnden visar att hyresvärden har arbetat hårt för att hitta argument för att säga upp hyresgästen. Som bevis för att hyresgästen lever ett aktivt liv i Uppsala har de tagit fram uppgifter om att han varit scoutledare, engagerad i en villaförening, medlem i ett ordenssällskap och i andra sammanhang som till exempel Facebook titulerat sig som Uppsalabo.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Utöver alla handlingar som lagts fram om hyresgästens koppling till Uppsala har värden anlitat en person som suttit utanför mannens villa i Uppsala flera tidiga morgnar och eftermiddagar och konstaterat att mannen är i villan.

Annons

Sommaren 2019 fick hyresvärden också oväntad hjälp i form av en vattenskada i hyresgästens lägenhet. Väl inne i lägenheten konstaterades att det knappt fanns några kläder, personliga saker eller möbler i lägenheten, något som användes som argument för att hyresgästen inte bodde i lägenheten.

Avsaknaden av kläder i garderoben hävdade värden talade för att hyresgästen bor i villan.

Mannen försvarade sig i hyresnämnden med att han inte gjort någon hemlighet av att han tillbringar mycket tid i Uppsala med sina barn och ibland övernattar i villan.

När det gäller lägenheten och avsaknaden av kläder och få möbler förklarar han det med att han rest på semester och tagit med sig kläderna.

I övrigt säger han sig gilla att leva spartanskt.

När det gäller värdens anklagelser om olovlig uthyrning menar mannen att han bara lånat ut lägenheten till en vän.

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Hyresnämnden konstaterade i sitt beslut att det finns flera omständigheter kring hyresgästens boendesituation som ”är mycket besvärande för honom”. Men hyresnämnden lyfte bland annat fram det faktum att hyresgästen är folkbokförd i lägenheten och tycker sammantaget att hyresvärdens argument inte räcker för att säga upp mannen.

Hyresvärden överklagade dock till hovrätten som nyligen gjorde en annan tolkning än hyresnämnden. Hyresgästen ska lämna lägenheten senast augusti 2021.

I sitt beslut konstaterar hovrätten att det faktum att han och hans fru äger villan talar för att han bor permanent i huset, men hovrätten lyfter även fram det faktum att han har haft och till viss del fortfarande har ett stort engagemang i föreningslivet i Uppsala och då har använt adressen i Uppsala som bostadsadress, som argument för uppsägningen.

 

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.