HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Studenter anklagar kvinna för att ha saltat hyran – nu tar de strid

Lund Lundastudenterna anklagar förstahandshyresgästen för att ha saltat hyran när hon hyrde ut i andra hand. Nu tar de strid för att få tillbaka överhyra på 15 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson

Paret betalade 6 000 kronor i månaden i andra hand för den lilla ettan på Vildanden i Lund. De flyttade in i lägenheten förra sommaren och när de flyttade ut i början av den här sommaren kontaktade de hyresvärden AF bostäder för att ta reda på vad den förhandlade hyran låg på. Beskedet var strax under 4 000 kronor.

Eftersom det är ok att lägga på mellan tio och femton procent på hyran när lägenheten är möblerad menar paret att en hyra på 4 400 kronor hade varit mer rimlig. Resterande belopp vill de ha tillbaka och därför har de vänt sig till hyresnämnden med ett krav på 15 000 kronor.

Förstahandshyresgästen menar dock att hon haft rätt att lägga på lite extra på hyran eftersom de har varit två personer som bott i den lilla lägenheten på 26 kvadratmeter. Påslaget på hyran kompenserar det extra slitaget. Fallet kommer att avgöras av hyresnämnden.

Fakta: Betalar du överhyra?

  • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
  • Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.