Annons

Boende mildrade upplopp i Örebro

Örebro Polis, Räddningstjänst och Örebrobostäder är eniga: närvaron av boende i Vivalla, Oxhagen och Brickebacken dämpade helgens upplopp i bostadsområdena.

Stenkastning, bilbränder, glaskross och attacker mot poliser: så kan helgen i bostadsområdena Vivalla, Oxhagen och Brickebacken antingen sammanfattas.

Eller så kan den sammanfattas med nattvandringar och grannar som gick ut ur sina hem för att visa att bråket inte var något de ville ha i sina kvarter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

En av dem var Sandra Holmberg som är aktiv i Hyresgästföreningen i Vivalla.

– Vi gick ut och upp till skolan. Man vill ju ha koll på vad som händer i sitt bostadsområde. Man är van vid att det händer smågrejer här men jag fick en chock när vi kom fram. Där stod poliser i kravallutrustning och jag förstod att det här var allvarligt, säger hon.

Hon har pratat med flera grannar och hon är orolig att händelserna kommer att dela upp människor i två läger. De som enbart tycker att det som skett var dåligt och de som kan ha förståelse och menar att det har med klasskillnader, arbetslöshet och utanförskap att göra.

Annons
Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

– Själv är jag mer neutral. Visst kan det ha med arbetslöshet och liknande att göra, men borde de då inte ge sig på dem i bostadsområdena där folk har jobb och saker? Varför ge sig på oss och det lilla vi har, frågar sig Sandra Holmberg och tillägger att hon inte för den sakens skull tycker det skulle vara rätt om bråkstakarna gav sig på mer välbeställda bostadsområden.

Tidigt kom uppgifter om att det 25-30-tal unga vuxna män som maskerade drog runt och satte skräck i bostadsområdet under kvällen och natten mot lördagen, inte själva var från Vivalla. Polisen har nu gripit fyra misstänkta.

– De är från Örebro, så mycket kan jag säga. Men vilket bostadsområde de kommer från vet vi inte. De som gjort det här är kriminella personer och någonstans bor de ju. Men det är inte Vivallaborna som åker runt och tänder eld på sina egna bilar, säger Örebropolisens kommunikationsstrateg Jörgen Westlin.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Oroligheterna spred sig senare till andra bostadsområden, men om det är samma personer som ligger bakom bränderna är för tidigt att säga. Men i alla bostadsområden har hyresgästernas närvaro varit dämpande.

Annons

– Vi från polisen tycker att de boende agerat väldigt bra. De har varit ute och rört på sig och visat att de goda medborgarna inte accepterar detta. De är trötta på att få sin gemensamma egendom förstörd. Det var väldigt oroligt i Vivalla natten mot lördagen men i och med att folk var ute och rörde på sig, höll koll och pratade med grannar lugnades stämningen.

En bild som delas av Örebrobostäders distriktschef i Vivalla, Ann Hermansson Alm:

– Områdesgruppen i Vivalla hade redan på lördagen ett möte och stämningen som rådde där bland de boende var ”Kom inte hit och förstör!” Vi befarade att en svans av ungdomar från områdena skulle följa med och bråka, och hade det hänt hade det kunnat bli mycket värre. I stället fanns en god uppslutning med boende som kämpade för sin stadsdel. De mötte på motstånd som de kanske inte räknat med, säger Ann Hermansson Alm som är Öbo:s distriktschef i Vivalla.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.