Annons

Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Luleå En kvinna och hennes make ringde störningsjouren så ofta att de förbjöds kontakta väktarbolaget. De uttryckte sig också främlingsfientligt mot grannar och gjorde orosanmälningar mot deras barn. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att hon och maken flyttar.
En kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Foto: Gry Ellebjerg.
Kvinnan och hennes sambo har flera gånger ringt på hos sina grannar och krävt att de ska vara tysta, inte sällan mitt på dagen. OBS bilden är ett montage.

Hyresvärden Lulebo skriver, i sitt ärende till hyresnämnden, om hur grannar har känt sig otrygga och begränsade av hur kvinnan och sambon har agerat.

Vid ett tillfälle ringer de störningsjouren 10.30 en söndag för att de hört grannar spela ”Happy birthday” under ett födelsedagsfirande. Samma dag smäller en ballong på balkongen från kalaset och flyger ner på de missnöjda hyresgästernas balkong.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan och maken kräver då att grannarna kommer ner och städar upp. När grannen gör detta kontaktar kvinnan Lulebo och menar att grannen gjort sig skyldig till hemfridsbrott och ofredande.

De nu uppsagda hyresgästerna ska vid upprepade tillfällen ha uttryckt sig främlingsfientligt mot grannar, genom att bland annat skrika ”åk hem till Afrika”, ”jävla invandrare” och ”go home to Ukraina”.

Vid ett flertal tillfällen gör kvinnan orosanmälningar till socialförvaltningen. Anledningen vid ett av tillfällena är att ett litet barn skriker och gråter om kvällar och nätter.

Annons
Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Lulebo skriver också att de nu uppsagda hyresgästerna kontaktat polisen vid flera tillfällen. De misstänker att grannar ägnar sig åt diverse brottslighet och misstänker smuggelförsäljning, folkbokföringsbrott och kränkande fotografering. Efter en anmälan åker polis till fastigheten och går in i en av grannarnas lägenhet. Något brott kan dock inte påvisas. Grannarna, som får besök av polisen, uppger att situationen kändes obehaglig.

Förbjuds kontakta störningsjouren

Under en tvåårsperiod, 2020–2022, ringer kvinnan och hennes sambo störningsjouren vid 41 tillfällen. När väktare åker till hyreshuset kan de inte vittna om någon störning. Till slut förbjuder Lulebo hyresgästerna att kontakta störningsjouren.

När förbudet hävs återgår hyresgästerna till att kontakta störningsjouren, som återigen får spärra kvinnan och hennes make från att kontakta dem.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Lulebo skriver att situationen i huset är ohållbar, med grannar som känner lidande, obehag och rädsla. Hyresgästerna har också kontaktat Lulebo över 100 gånger och anställda på bostadsbolaget ska, enligt ansökan till hyresnämnden, uppleva rädsla när de utför sina arbetsuppgifter.

Annons

Lulebo skriver att de flertalet gånger försökt medla, informera och föra en dialog med kvinnan och sambon, men att de inte lett till någon förbättring. Nu kräver Lulebo att paret flyttar. De har sagt upp kontraktet med kvinnan, som står på hyresavtalet, och ärendet kommer att avgöras av hyresnämnden.

Att få en störande granne vräkt är svårt. Ärendena är ofta svårlösta och kan pågå i åratal, visar Hem & Hyras tidigare granskning.

Läs också Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Utsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran
Länkar Läs mer här.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.