Annons

Borgensförbindelsen har blivit ännu tydligare

Nyheter ​Det är viktigt att veta vad det innebär att gå i borgen för någon som skrivit på ett hyresavtal. Därför har Fastighetsägarna Sverige i samråd med Hyresgästföreningen, allmännyttans organisation Sabo och Konsumentverket tagit fram ett nytt tydligt standardformulär.
Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg är entusiastisk över det nya formuläret:
– Det är bra att den som går i borgen redan från början får klart för sig vad som gäller, säger Skogsberg. Den som skriver på ska självfallet vara medveten om sitt ansvar innan det är för sent.
 
Det nya formuläret klargör tydligare och mer noggrant än tidigare vad borgensåtagandet innebär. Blanketten är överskådlig och gör det enkelt att begränsa ansvaret till vissa områden.
Formuläret kompletteras med en sida upplysningar som kan vara bra att känna till för den som funderar på att ställa upp som borgensman.
– Där framgår bland annat att förbindelsen upphör efter tre år, säger Skogsberg. Dock kan hyresvärden begära förlängning.
Borgensmannen kan krypa ur sitt ansvar efter två år.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Tommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.