Annons

Borgerliga partierna föreslår vinstuttag från LKF

Lund De borgerliga partierna i Lunds kommun har lagt fram egna budgetar. Ett av förslagen är att plocka tio miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget.

Ingen skattehöjning. I stället en rad besparingar på olika områden. Och vinstuttag från det kommunala bostadsbolaget. I de skuggbudgetar som oppositionen i Lund lagt är ett av förslagen att plocka ut 10 miljoner kronor från LKF.

Folkpartiet, som lagt en egen budget, föreslår ett vinstuttag på 10 miljoner kronor för åren 2016, 2017 och 2018. De övriga borgerliga partierna Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna föreslår ett liknande uttag med skillnaden att 2018 ska uttaget höjas till 15 miljoner kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi menar att LKF är ett bolag som alla Lundabor äger. Och det är ett bolag som länge gått med stor vinst på över 100 miljoner kronor. Då menar vi att det är rimligt att alla delägare får del av den vinsten, säger Philip Sandberg (FP).

Han pekar på grannkommuner som Malmö där det rödgröna styret tar ut 30 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget MKB, pengar som ska gå till bostadssociala satsningar. Samma sak vill Folkpartiet se i Lund.

– Pengarna ska inte gå till att täcka något svart hål i den kommunala budgeten utan till trygghetskapande åtgärder i bostadsområden med mycket hyresrätter. Det tjänar alla Lundabor på.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Bengt Karlsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Lund är kritisk till förslaget.

Annons

– Det här innebär att hyresgästerna dubbelbeskattas. Det kan vi inte stillatigande acceptera, säger han.

Redan i dag betalar LKF 2,5 miljoner kronor till kommunen, en så kallad borgensavgift för att bolaget genom kommunen kan låna fördelaktigt. Det uttaget är rimligt, menar Bengt Karlsson.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

– Men när man vill göra ett extrauttag utöver det för att man inte vill höja skatten i kommunen så blir det märkligt. Ska LKF:s hyresgäster vara med att finansiera kommunen?

I stället borde vinsten användas av LKF till att bygga nytt, tycker Bengt Karlsson.

– Det behövs ju byggas ännu mer än vad det gör idag. De borgerligas förslag går inte ihop.

Philip Sandberg  håller inte med om att vinstuttaget är en form av dubbelbeskattning.

Annons

– Jag delar inte den uppfattningen. Alla lundabor har i lång tid ställt upp för det kommunala bostadsbolaget genom kommunens förmånliga lånevillkor bland annat.

Och Moderaternas Christer Wallin menar att förslaget inte är särskilt kontroversiellt med tanke på LKF:s stora vinst. Det är rimligt att bolaget bidrar till den kommunala välfärden.  

– Det är inte hyresgästernas vinst utan alla kommuninvånarnas. De boende drar redan nytta av vinsten genom rimliga hyror och ett gott underhåll, säger Christer Wallin.

Han betonar samtidigt att det inte är aktuellt att ta ut så mycket pengar att bolagets förmåga till nyproduktion av bostäder påverkas. 

Läs också Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.