Annons

Bosse Bildoktorn rasar efter Hem & Hyras granskning: ”Rena ockerhyror på p-platser”

Nyheter Bo ”Bosse Bildoktorn” Andersson reagerar kraftigt på uppgifterna som kommer fram i Hem & Hyras gräv om parkeringshyror. ”Ocker”, säger han om att Jenny i Karlstad får sin p-hyra höjd med 60 procent.
Foto: Bo Andersson
Bosse "Bildoktorn" Andersson ogillar att bostadsbolag tar ut höga parkeringshyror bara för att de kan.

Det råder stora skillnader mellan parkeringshyrorna i Mellansverige, visar Hem & Hyras granskning. Mellan att ha bilen på den billigaste parkeringsplatsen och i det dyraste garaget skiljer det nära 2000 kronor.

Bosse Bildoktorn är kritisk

Hem & Hyra har pratat med Bo ”Bosse Bildoktorn” Andersson, främst känd från SVT:s program med samma namn. Han tycker att det är uppåt väggarna att systemet ser ut som det gör.

– Det här är en jätteintressant fråga. För många unga människor i Sverige är det ett dilemma att ta sig ut på hyresmarknaden och hitta ett boende, och här kommer även denna fråga in. Det anses inte så modernt längre att ha bil. Men den bistra verkligheten är sådan att många måste ha bil, för att ta sig till jobb utanför staden till exempel, säger han.

Bosse Bildoktorn i sin verkstad hemma i den småländska byn Landsbro, som saknar p-avgifter.

Bosse Bildoktorn bor själv i Landsbro, en liten by i Småland ”utan vare sig parkeringsavgifter eller ens ett rödljus”. Men han berättar att en vän till honom periodvis jobbade inne i Stockholm och hade en lägenhet där som arbetsgivaren ordnat åt honom.

– Men det var för dyrt att ha bilen stående utanför lägenheten, så i stället tog han bilen ut till Lidingö där han jobbade. Det var billigare än att ha bilen stående i stan.

Höga parkeringshyror ”ocker”

Förklaringen till de stora prisskillnaderna när det gäller parkering är att det inte finns någon lagstiftning som reglerar hyror för p-platser och garage. I parkeringsvärlden är det helt enkelt marknadshyra som råder. Det innebär att hyresvärden kan ta ut precis vilka hyror han eller hon vill. Så länge det finns folk som betalar, fungerar systemet.

När Bosse Bildoktorn får höra om Jenny Belenos i Karlstad som sa upp sin parkeringsplats efter att hyresvärden höjt hyran med 60 procent till 600 kronor i månaden, säger han:

– Ja, det är ju ocker. Det är egentligen straffbart, men jag tror inte att en fastighetsägare kan bli dömd för att p-platsen har en ”marknadsanpassad hyra”.

Att det är marknaden som styr är inte ett hållbart argument, enligt Bildoktorn.

– Det här med tillgång och efterfrågan är lätt att skylla på. Men jag tycker att det är viktigt att se till moralen i det hela. Vad är det här värt egentligen? En del människor vet priset på allt, men inte värdet på något.

 

 

 

Fakta: Bosse Bildoktorn

Namn: Bo Andersson
Ålder: 68
Familj: Gift sedan över 40 år med Monica. Har två döttrar och sex barnbarn.
Bor: I hus i byn Landsbro, Vetlanda kommun.
Gör: ”Nuförtiden försöker jag vara så mycket som möjligt i garaget och bygga klart min egenkonstruerade sportbil. Rent kommersiellt jobbar jag med att besikta hemmabyggda bilar samt vara konferencier och föredragshållare, mestadels, men inte bara, i bilsammanhang.”


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.