Annons

Bostäder ska ersätta asfalt

Linköping Asfalt ska bli bostäder i Linköping. Genom att bygga hus på parkeringsplatser i Ryd och Ekholmen ska upp till 1 800 nya lägenheter, troligen mest hyresrätter, skapas.
Foto: Jenny Knutsson
Dag Johansson visar var och hur Linköping skulle kunna växa.

Planerna presenterades på en pressträff i Linköpings stadshus på onsdagen. Det är hyresvärdarna Victoria Park och Riksbyggen som vill förtäta sina bostadsområden genom att bygga på ytor som bedöms vara överflödiga. Samhällsbyggnadsnämnden tar nästa vecka upp frågan om att dra i gång ett planarbete.

– Det här är ett väldigt stort tillskott av nya lägenheter, som kommer att bidra till att bygga bort bostadsbristen, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Men det finns fler aspekter, menar han.

– Jag tror också att det kommer att ge ett stort lyft för de här bostadsområdena och de är i behov av ett sådant.

Genom att nya, moderna, hus uppförs bland de befintliga som byggdes under miljonprogramsåren och har hunnit bli mellan 40 och 50 år gamla så tror Elias Aguirre att segregation kan motverkas.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Vi vill ha blandade boendeformer och det ska gå att göra bostadskarriär utan att flytta till ett annat område, säger han.

Som Hem & Hyra tidigare berättat vill Victoria Park nära dubbla sitt bestånd i Ryd genom att bygga 800 nya lägenheter på parkeringsplatser. I Ekholmen vill nu Riksbyggen göra en liknande satsning på mellan 500 och 1 000 lägenheter och har presenterat sina planer för kommunen.

– De här områdena byggdes i en tid när biloptimismen kanske var som allra störst i samhället och man anlade väldigt stora parkeringsytor i ytterkanterna. Det är asfalt som det ska byggas på. Det finns helt enkelt ett överskott av parkeringsplatser, säger Dag Johansson, chef för detaljplaneavdelningen på Linköpings kommun.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

Riksbyggen tänker sig exempelvis att bygga parkeringshus med bostäder ovanpå i Ekholmen. Där vill kommunen göra ett mer omfattande planprogram för att få med även verksamheter som förskolor och skolor när stadsdelen växer. I Ryd har förberedelserna kommit längre.

Dag Johansson tror på byggstart tidigast 2018 och arbetena väntas pågå i flera år.

Annons

Att förtäta i stället för att bygga helt nya bostadsområden i stadens utkanter ligger i linje med kommunens ambition om en rundare och mer sammanhållen stad.

Om det verkligen blir så många lägenheter som det är tänkt återstår att se.

– Victoria Park har redovisat en kalkyl på att de klarar det parkeringsbehov som finns med parkeringsgator mellan husen. Vi kommer att göra en bedömning under planarbetet om man verkligen får plats med 800 lägenheter i Ryd eller om det blir lite färre, säger Dag Johansson.

Läs också Dyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.