Annons

Bostadsbolag fällt för diskriminering

Göteborg Bostadsbolaget Västerstaden har gjort sig skyldig till etnisk diskriminering och ska betala 40 000 kronor i skadestånd till den bostadssökande man i Göteborg som nekades att få komma på lägenhetsvisning. Det fastslår Göteborgs tingsrätt i den dom som avkunnades i dag.

​-  Jag känner mig väldigt nöjd med den här utgången, säger Ulrika Dietersson, jurist hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, som företrätt den bostadssökande mannen i domstol. Det är en välskriven dom där tingsrätten noga går igenom och värderar beviskraven.

Annons
Göteborg tingsrätt anser att Västerstaden inte har kunnat visa att det inte förekommit någon diskriminering i det aktuella fallet. Bolagets förklaring att mannen varit för påstridig, att han därmed framstod som en olämplig hyresgäst och det var orsaken till att han över huvud taget inte kallades till någon visning anser tingsrätten ”framstår mer som en efterhandskonstruktion”.
Tingsrätten pekar också på det faktum att bolaget vid tidigare kontakter med Diskrimineringsombudsmannen sagt sig vilja eftersträva ”en lämplig mix av hyresgäster i det aktuella området” och att Västerstaden därför även tog hänsyn till de sökandes etniska härkomst när bolaget valde ut tänkbara hyresgäster. Detta eftersom det redan bodde många med utländsk härkomst i bolagets lägenheter i Biskopsgården.
Under själva rättegången som hölls i oktober månad i Göteborg backade dock bolagets vd Sven Gustafsson helt från den första förklaringen och ansåg att det enbart var mannens beteende som avgjorde att han inte fick komma på visning.
Mannen som ursprungligen kommer från Kroatien sökte under hösten 2004 tre lediga fyrarumslägenheter hos Västerstaden. Skälet var att familjen började bli trångbodd, de två barnen behövde få varsitt rum samtidigt som familjen ville bo kvar i samma område för att slippa bryta upp från skola och kamratkrets.
Men trots att mannen uppfyllde de formella kraven på bland annat fast inkomst och inga betalningsanmärkningar blev han aldrig kallad till någon visning. Det blev däremot två av hans arbetskamrater som båda har svenskklingande namn. Detta trots att de sökt lägenhet senare än vad 43-åringen gjort.
I sin stämningsansökan mot Västerstaden yrkade DO på 150 000 kronor i skadestånd för den kräkning mannen utsatts för. Göteborgs tingsrätt valde dock att fastställa skadeståndet till 40 000 kronor plus ränta.
– Vi vill få upp skadeståndsnivåerna, det är därför vi sätter kraven så pass högt, säger Ulrika Dietersson. Men den här domen visar ändå att diskriminering på bostadsmarknaden är allvarligare än till exempel krogdiskriminering.
Förutom skadestånd till mannen ska Västerstaden enligt domen även betala DO;s rättegångskostnader på  drygt 78 000 kronor + ränta.
Domen kan överklagas av båda parter till hovrätten i Västra Sverige.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad" Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.