Annons

Bostadsbolag övervakar sina hyresgäster

Järva Hälften av länets stora bostadsbolag har övervakningskameror i sina bostadsområden. Totalt 427 stycken,visar Hem & Hyras granskning. I Husby försvann problemen när kameran kom upp.

Hissar som blir nerpissade, gäng som skapar otrygghet i trappuppgångar, tvätt som stjäls i tvättstugan eller bilar som stjäls. Det är några av skälen till att Svenska Bostäder har satt upp över 200 kameror i sina bostadsområden. 

Och bolaget är inte ensamt om att använda kameror. Hem & Hyras granskning visar att 18 av länets 39 största bostadsbolag har kameror. Totalt har bolagen satt upp 427 stycken.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Granskningen visar också att kameror är vanligare bland privata värdar, 9 av 15 privatvärdar har kameror jämfört med 9 av 24 kommunala bolag.

Svenska Bostäders säkerhetssamordnare, Bo Strömvall, säger att skälet till att de använder kameror är att det ökar tryggheten.

Annons

– Vi kan mäta det konkret i att nedskräpning, inbrott i källare och skadegörelse minskar. Men även i att hyresgäster tackar oss. De känner sig tryggare. 

Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

På Oslogatan i Husby satte Svenska Bostäder upp en kamera efter att någon använde hissen som toalett. Aster Ghebrais och flera av hennes grannar säger att nackdelen med kameran är att man känner sig övervakad och att man inte vet hur informationen används. Men alla är överens om att fördelarna är fler än nackdelarna.

– Nu är det ingen som kissar där längre. Både jag och mina två döttrar känner oss tryggare när kameran kom upp. Man kan tänka att det är dåligt för integriteten och att man känner sig lite övervakad men jag prioriterar att känna mig trygg, kamerorna är för våran skull, säger hon .

Hossein har bott i huset sedan 1998 och kommer ihåg när någon började kissa i hissen för närmare två år sedan. Han är också positiv till övervakningskameror.

Annons
Läs ocksåGrannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"En brandhärjade ytterdörr som leder till en lägenhet. I bakgrunden står en tekniker från polisen iförd skyddsmask och handskar. Han håller i en brun pappkasse.

– Vad har jag att dölja? Det gör inget att jag filmas, det handlar om individens säkerhet, säger han.

bolag Antal kameror
Akelius 0
Armada 0
Botkyrkabyggen 30
D. Carnegie  5
Diligentia 0
Ekeröbostäder 2
Familjebostäder 50
Fastighets AB Balder 0
Förvaltaren 0
Haningebostäder 0
Huge Bostäder 0
Hässelby Hem  2
Ikano 4
Järfällahus 15
Lidingöhem 0
Micasa 0
Nykvarnsbostäder 0
Nynäshamnsbostäder 0
Olov Lindgren Fåtal kameror
Primula 0
Rikshem Fåtal  kameror
Signalisten Två miljöstugor och ett garage
Sigtunahem 0
SKB 6
Sollentunahem 40
SSSB 1
Stadsholmen 0
Stena Fastigheter 60
Stockholmshem 1
Svenska Bostäder Fler än 200
Telge Bostäder 0
Telge Hovsjö 0
Tyresö Bostäder 0
Upplands-Brohus 0
Wallenstam 10
Willhem 0
Wåhlin Fastigheter 0
Värmdöbostäder 0
Väsbyhem 1
427

Fakta: Fakta kameraövervakning

 

Sabo och Fastighetsägarna har i samarbete med Hyresgästföreningen tagit fram en överenskommelse som säger att kameraövervakning kan tillåtas om det finns väldigt allvarliga problem som värden inte lyckats få bukt med på något annat sätt.

Den som vill sätta upp en kamera måste skylta noga, det inspelade materialet får sparas i högst två veckor och ljud får inte spelas in.

Läs också Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det” Viyada skuggades och hotades med uppsägning – får bo kvar Är du länge i källaren - då kan larmet gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.