Annons

Bostadsbrist får unga att missa jobbchanser

Nyheter Var femte person mellan 15 och 34 år har låtit bli att söka ett jobb på grund av bristen på bostäder. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen.

Hur attraktiv en lokal arbetsmarknad är har att göra med mer än tillgången på jobb.

Ett flertal myndigheter och branschorganisationer har tidigare pekat på sambandet mellan tillväxt och bostadsmarknadens rörlighet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

TNS Sifo har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en webbenkät med 1 000 svaranden runtom i landet. Slutsatsen är att 7 procent av svenskarna någon eller några gånger låtit bli att söka jobb i landets storstadsregioner på grund av att det är för svårt att finna någonstans att bo.

Allra sämst är det ställt i åldersgruppen 15-34 år, där nästan en femtedel gett upp tanken på att söka en anställning.

Annons

– Möjligheten att få en bostad är del av en stads attraktionskraft. Och bristen på bostäder är en negativ aspekt som man måste förhålla sig till, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Att det är så stor andel yngre som avstår ansökningar till Stockholm, Göteborg och Malmö tror Ylva Westander beror på att de är mer rörliga och söker flera jobb på olika orter.

– Det tar i högre grad ställning till vad de söker och väljer bort mycket. Äldre har det lite bättre ekonomiskt vilket ger bättre förutsättningar att söka jobb i storstäderna.

Annons

Bland dem som fått ett faktiskt jobberbjudande är optimismen något större. Fyra procent av de tillfrågade har någon gång tackat nej på grund av storstädernas bostadsläge.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Bostadsbristen påverkar. Men om man är jätteintresserad av att få en viss tjänst eller komma till en viss stad är man nog beredd att acceptera de problem som bostadsbristen medför.

Fakta: Så många avstår

Andel som avstått från att söka jobb i de tre största städerna på grund av bostadsbrist

15-34 år: 18 procent35-49 år: 9 procent50-64 år: 5 procent65-79 år: 2 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Om undersökningen

Har bostadsbristen i de tre största städerna fått dig att låta bli att söka jobb i dessa?

Ja, flera gånger: 2 procent Ja, någon gång: 5 procent Nej: 93 procent

Har bostadsbristen i de tre största städerna fått dig att tacka nej till jobb där?

Ja, flera gånger: 1 procent Ja, någon gång: 3 procent Nej: 96 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.