HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbyggandet ökar i Linköping

Linköping Bostadsbyggandet ökar rejält i Linköping, enligt nya siffror från kommunen. Men inte tillräckligt mycket, menar Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson.
Foto: Jenny Knutsson
Övre Vasastaden är ett av de områden där det byggs nya bostäder i Linköping just nu. Hyreslägenheter och bostadsrätter uppförs.

Under årets första sex månader har 958 nya bostäder börjat byggas i Linköpings kommun, jämfört med 534 under hela 2014. Av årets nyproduktion är 179 småhus, 561 lägenheter i flerbostadshus och 218 studentlägenheter. Detta enligt kommunens avdelning för statistik och utredningar.

Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost, tycker att det är bra att det byggs mer, men anser att tillskottet fortfarande är för litet.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Man jämför med en historiskt låg nivå och man bygger fortfarande inte ens i samma takt som befolkningen ökar, säger Björn Johansson.

2010–2012 tillskapades i snitt färre än 400 nya bostäder om året, samtidigt som befolkningen ökade med över 1 200 personer per år i genomsnitt under samma period.

– Man har en skuld sedan tidigare att bygga ifatt, säger Björn Johansson.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Han anser att arbetet med att få fram nya detaljplaner behöver gå snabbare än i dag.

– Det måste finnas mer färdig mark, där det går att sätta spaden i jorden direkt.

Framför allt är det små och riktigt stora lägenheter som det behövs fler av, enligt hans bedömning.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

– Det finns nästan inga lägenheter som är större än fyra rum och kök. Och så behövs det ettor och tvåor.

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.