Annons

Bostadsbyggandet sjunker – men bara i Stockholm

Nyheter Bostadsbyggandet minskar totalt. Men det är främst dippen i Stockholm som slår igenom på rikssiffrorna. Det slår Boverket fast i sin nya prognos.
Foto: Flickr/Henrik Ismarker
Byggandet spås minska i år jämfört med 2017. Men det beror mest på att nyproduktionen föll i Stockholm.

De senaste månaderna har bostadsmarknaden varit flitigt omskriven. Kommer kraschen nu? Vad händer efter de hårdare amorteringsreglerna träder i kraft?

I år kommer första spadtaget att tas för omkring 60 000 bostäder, enligt Boverkets nya prognos. Det är en dipp med 11 procent i år jämfört med 2017. Men det är främst bostadsrättsbyggandet som i Storstockholm som sjunker – med uppemot 25 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Amorteringskravet och den svajiga bostadsrättsmarknaden tros ligga bakom inbromsningen. En del byggprojekt ställts om från bostadsrätter till hyresrätter. Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, tror dock att det är förändringar på marginalen. Det är svårt att få rimliga hyror på attraktiv dyr mark där lägenheterna var tänkta att bli bostadsrätter.

Annons

– På sikt tror jag omskakningen på marknaden gör att folk blir mer riskmedvetna. Det kan göra att intresset för hyresrätten stärks, säger Hans-Åke Palmgren.

I övriga landet rullar byggandet på. Inte minst i Göteborg där byggandet tvärtemot i huvudstaden väntas öka rejält i år.

Läs ocksåHär är landets dyraste hyresrätter

Det statliga investeringsstödet för hyresrätter, villkorat av en begränsning i hyresnivån, kommer att ge byggandet av hyresrätter en skjuts, tror Hans-Åke Palmgren.

Annons

– Rimligen borde det få effekt nu när både stödet och hyresnivån för att få stöden höjs, säger han.

Läs också Lägre hyror tydligaste effekten av investeringsstödet Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.