HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjt stöd till hyresrätter

Nyheter Regeringen höjer investeringsstödet för nyproducerade hyresrätter. Samtidigt så ska hyrorna kunna bli högre i hus som får stödet.
Investeringsstödet återupptas. Stödet används för att stimulera byggandet av hyresrätter med lägre hyra.

Med mindre än ett halvår kvar till valet justerar regeringen investeringsstödet till nyproducerade hyreslägenheter. Både grundstödet per kvadratmeter boyta och de högsta tillåtna hyresnivåerna för att stödet ska komma ifråga.

I Stockholmsregionen höjs stödet från 6 600 kronor till 7100 kronor per kvadratmeter boyta, I närliggande kommuner till huvudstaden och i Göteborg och Malmöregionerna höjs det med en femhundring till 5 800 kronor. I övriga kommuner höjs det högsta möjliga stödet per kvadratmeter bostadsyta med hela 1 000 kronor till 4 800 kronor.
Samtidigt så ska det bli möjligt för värdarna att ta ut högre hyror och ändå få investeringsstödet. I Stockholmsregionen blir det nya gränsen 1 550 kronor per kvadratmeter och år i så kallad normhyra, vilket är baserat på en lägenhet på 77 kvadratmeter. En sådan ska då kunna få en hyra på nästan 10 000 kronor i månaden. I övriga landet höjs gränsen till mellan 1 450 och 1 400 kronor.

Läs ocksåBostad snabbt i var fjärde kommun - om du har råd

Så sent som i höstas föreslog Boverket att investeringsstödet i Stockholm skulle höjas kraftigt. Bostadsminister Peter Eriksson sparkade då bakut och menade att det vore ”Omoraliskt och orimligt att höja stödet i Stockholm”. Nu tycks han alltså ha ändrat sig.

Samtidigt som stödet höjs så införs även en så kallad påbyggnadsbonus för den hyresvärd som bygger nya hyresrätter i ett befintligt hus, exempelvis genom att låt göra fler våningar.

Såväl Hyresgästföreningen som Sabo, de kommunala värdarnas organisation, var snabbt ute och välkomnade regeringens utökade satsning på investeringsstödet.

Läs ocksåPengar till renovering fryser inne
Läs också Stöd gav över 500 bostäder Hyresgästchef blir chef för socialdemokraterna i riksdagen Första kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.