Annons

Bostadsvrålet har landat i Göteborg

Göteborg I helgen äger Bostadsvrålet 2 rum i Göteborg, där organisationer, nätverk och aktivister håller seminarier och workshops om bostads- och stadspolitik. Hem & Hyra var där.
Foto: Magnus Åsblad
Under Bostadsvrålets första dag hölls flera workshops parallellt, bland annat diskuterade en engagerad grupp kring hur man kan ta fram en ”anti-gentrifierings-handbok”.

Efter att samtliga organisationer bakom Bostadsvrålet presenterat sig följde två kortare föreläsningar.

P-G Nyström från Hyresgästföreningens förbundskontor pratade om allmännyttans historia, och Malmö mot diskriminering berättade om deras arbeta för att motverka diskriminering på bostadsmarknaden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Sedan delade deltagarna upp sig i mindre workshops. En av dessa, arrangerad av Allt åt alla Göteborg, forskarnätverket CRUSH och Staden vi vill ha, påbörjade arbetet med att ta fram en ”anti-gentrifierings-handbok”.

Gentrifiering, som är ett akademiskt begrepp, kan lite förenklat beskrivas som en process där statusen på ett bostadsområde höjs och de människor som bodde där tidigare trängs bort på grund av högre hyror och kostnader.

Inspirerade av en engelsk förlaga vill man ta fram en handbok där människor får konkret tips och verktyg för att kämpa mot gentrifiering, förklarar Malin Widehammar från Staden vi vill ha.

Annons
Läs ocksåDaniel tatuerar sig mot hyreschocken

– Syftet med den här första workshopen var att samla erfarenheter till boken. Nu ska vi sätta ihop en referensgrupp som ska jobba vidare med innehållet.

Under workshopen lyftes flera berättelser om mer eller mindre lyckad bostadsaktivism fram, bland annat från Pennygången i Göteborg, men också från Stockholm, Uppsala och Umeå. Malin Widehammar menar att handboken förhoppningsvis kommer att anpassas något i de olika städer som den kommer att användas i.

– Dels ska innehållet vara lättillgängligt, eftersom gentrifiering ofta uppfattas som ett väldigt akademiskt begrepp. Vi vill engagera och underlätta människors kamp mot hyreshöjningar och för rätten att bo kvar. Då vill vi lyfta upp många lokala exempel, eftersom städer skiljer sig åt, säger hon.

Läs ocksåHyresgäster försöker rädda hotad skog

Bostadsvrålet fortsätter under söndagen den 23 november, på Falkgatan 7 vid Redbergsplatsen.

Annons

Vissa av seminarierna kan du – både live och i efterhand – se på Hyresgästföreningen i Västsveriges Bambuser-sida.

Du kan också följa Bostadsvrålet på Twitter under hashtaggen #Bostadsvralet

Läs också Hyresgästföreningen hittar nya arenor i Landskrona Bostadsaktivist sist ut på Sveriges officiella twitterkonto Gör din röst hörd med en podcast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.